Vergeten groenten herondekt

0
49
Vergeten groenten herondekt
schorsenieren.jpg picture by cherinja-album

Nederlanders met een volkstuintje hebben een aantal vergeten groenten herontdekt. De wortelsoorten Amsterdamse bak, pastinaak, de op asperges gelijkende schorseneren en de snijselderij Zwolse krul groeien in veel moestuintjes weer volop.

Dat meldt het Algemeen Verbond van Volkstuinders Verenigingen in Nederland (AVVN), waarbij 221 volkstuincomplexen zijn aangesloten. "Voor veel mensen is het een sport om vergeten groenten in hun tuintje te telen", zegt woordvoerder Herman Vroklage. "Het is weer eens wat anders dan bonen of koolsoorten."

Volgens de organisatie voor hobbytuinders staan veel Nederlanders te springen om een volkstuintje te bemachtigen. "Op veel plaatsen in het land zijn wachtlijsten. Door allerlei nieuwbouwprojecten hebben de volkstuinen de afgelopen jaren ook honderden hectaren aan grond moeten inleveren. Nu is er nog slechts 4500 hectare over", aldus de zegsman.

Opvallend is dat het aantal vrouwen met een volkstuintje de afgelopen jaren zienderogen aan het stijgen is. "Vroeger was het echt het domein van de man, maar inmiddels zijn er heel wat dames met groene vingers", vertelt Vroklage, die wel heel duidelijk het verschil ziet tussen mannen- en vrouwen-tuintjes. "Mannen zijn veel fantasielozer. Zij gaan voor productie. Daar is meer sprake van een monocultuur. Ze maken hele vakken vol met kolen of bonen. In de vrouwelijke moestuin staan groenten, bloeiende keukenkruiden en boerenbloemen als dahlia's en ridderspoor. Dat zijn vaak erg mooie tuinen."