Koolraap met kaassaus

0
14

Koolraap met kaassaus

 

macaroni009.jpg picture in Didy

1 kilo aardappelen (bloemig kokend)
1 grote koolraap
1 winterwortel
2 uien
75 g jonge Goudse boerenkaas, geraspt
75 g boerengeitenkaas in stukjes
100 g roomkwark
boter
peterselie
peper en zout
nootmuskaat

Voorbereiding:
Ook al weer zo'n ‘armeluisgroente’ die tot de groep vergeten groenten hoort.
Jammer, want de smaak is ouderwets lekker.
Werd vroeger ook vaak met een melksausje met nootmuskaat gegeten.
Maak de koolraap volgens dit recept en ervaar de fantastische smaakcombinatie.
Kook de aardappelen gaar en knijp ze met de knijper
of druk ze met de stamper tot puree.
Gebruik daar nooit een keukenmachine voor, want dan komen de gluten
vrij en wordt de puree gummiachtig.
Schil intussen de koolraap, en de winterwortelen en snijd deze in reepjes van 1 cm dikte.
Snijd de uien in ringen.

Bereiding:
Kook de koolraap en de wortelen met iets zout, peper en nootmuskaat in 20 minuten gaar.
Giet de groenten af.
Bak de uienringen in wat boter
op een mild vuur lichtbruin.
Vet een ovenschaal licht in.
Eerst komt een laag aardappelpuree, dan de wortelen, de uien en ten slotte de koolraap.
Meng de geraspte jonge Goudse en de stukjes geitenkaas met de kwark.
Verdeel dit mengsel over de schotel. Zet 10 minuten in een voorverwarmde oven
op ongeveer 200°C, daarna nog 5 minuten op de hoogste stand zodat het gerecht een bruin korstje krijgt.