Dit zijn de 5 beste whisky merken van het moment

0
5368
whiskey en glazen

Natuurlijk denk je bij whisky aan Schotland, Ierland of de Verenigde Staten. In de beide laatstgenoemde landen schrijft men deze sterkedrank overigens als whiskey. Zeker als beginnend whisky-drinker is het aanbod erg groot. Hoewel de keuze voor een goede whisky altijd subjectief zal blijven is het onderstaande lijstje beslist van waarde. Een goede whisky is meestal minimaal 10 tot 12 jaar oud.

1. Glenfiddich single malt

Glenfiddich is een toonaangevende naam in de whiskywereld. Het is ook een merk dat tot de grootste in zijn soort wordt gerekend. Als sinds 1887 wordt deze single malt Schotse whisky gemaakt en overal ter wereld wordt deze inmiddels gedronken. De 12-jaar oude whisky is de klassieke Glenfiddich en hierin herken je de huisstijl van het merk. Voor de echte kenner zijn er de oudere whisky’s van 15, 18 of 21 jaar. Glenfiddich is smakelijke en eerlijke whisky voor een prijs die je beslist mee zal vallen. Bij iedere slijter en de betere webwinkels vind je deze topper.

2. Jameson

Deze Ierse whisky (of eigenlijk whiskey) wordt geroemd vanwege de toegankelijkheid voor beginnende whisky-drinkers. Natuurlijk kun je deze drank bestellen in een Irish pub. Het is een blend met een volle en fruitige smaak waar de hint van kruiden duidelijk aanwezig is. Jameson heeft een soepele afdronk en je proeft het hout in combinatie met fruitige accenten. Een whisky die iedereen een keer moet proberen. Om de prijs hoef je het beslist niet te laten.

3. Glenlivet

De Speyside region in Schotland levert deze bijzondere single malt whisky. De rijping vindt plaats op eikenhout en dat is weinig bijzonder. Maar Glenlivet gebruikt hiervoor oude sherry-vaten. Dat staat garant voor een licht zoete smaak die typerend is voor deze goudkleurige drank. De soepele afdronk maakt deze whisky ook geschikt voor de beginner terwijl het merk ook een groot aantal ervaren liefhebbers aan zich heeft gebonden. Het is een echte single malt met de complexe smaak die daarbij hoort. Het prijskaartje valt nog mee als je beseft wat je ervoor krijgt.

4. The Famous Grouse

Deze blend is een van de meest gerenommeerde whisky’s en een mengsel van het beste dat de Islay regio heeft te bieden. De whisky valt op door de donkerbruine kleur. Deze is mede veroorzaakt door de toevoeging van een vleugje cacao. In deze whisky’s proef je rook, de geur van gras en eiken. De drank heeft de historie en complexiteit die past bij een topwhisky. Als je dit merk koopt, draag je ook bij aan de bescherming van het Schotse korhoen (grouse).

5. Jura

Een single malt whisky waarvan de prijs alleszins mee zal vallen. De 10 jaar oude drank komt van het Isle of Jura. De rijping heeft plaatsgevonden op oude Bourbon-vaten wat de complexheid van de smaak te dele verklaart. Jura heeft die hint van een licht zoute smaak die doet denken aan de zee in combinatie met de frisheid van honing en fruit. Een mooie manier om whisky te introduceren, ook voor de beginner toegankelijk.