Bruine bonensoep

0
33

Bruine bonensoep

 

Benodigdheden voor 2,5 liter:
350 gram bruine bonen
1 laurierblad
1 stukje foelie zo groot als een postzegel
3 kruidnagels
zout
1 flinke mespunt
bonekruid
100 gram in kleine blokjes gesneden aardappel
150 gram in kleine blokjes gesneden knolselderij
100 gram in kleine blokjes gesneden winterpeen
300 gram kleingesneden wit van prei
2 middelgrote fijngesnipperde uien
vegetarische spek blokejs

2 bouillontabletten
peper
aroma
sojasaus of tamari

Benodigd keukengerei:
grote soeppan
steelpan
zeef
mixer of pureestamper

Bereidingswijze:
1. Was de bonen met warm water. Verwijder daarbij de aangestoken exemplaren en zaden, steentjes of eventueel andere aanwezige verontreinigingen.
2. Laat de bonen 7-8 uur weken in ongeveer 2 liter koud water.
3. Zet het laurierblad, de foelie en de kruidnagels op met 2 deciliter water. Laat deze kruidenbouillon 20 minuten zacht koken.
4. Breng de geweekte bonen aan de kook in het weekwater. Voeg.1 eetlepel zouten het bonekruid toe. Plaats de zeef op de pan en giet de kruidenbouillon bij de bonen. Laat de bonen 1,5 uur zacht koken.
5. Voeg dan de helft van de blokjes aardappel, selderij, wortel en prei toe. Doe alle snippers ui in de pan en laat de inhoud 15 minuten zacht koken.
6. Mix de ingredienten van de soep fijn. Voeg de rest van de aardappel, de selderij, de wortel en de prei toe. Doe ook de blokjes veg. spek en de bouillontabletten in de pan. Voeg zoveel kokend water toe tot de inhoud van de pan goed kan worden doorgeroerd. Roer tot het kookpunt is bereikt, temper de warmtebron en sluit de pan.
7. Controleer na ongeveer 20 minuten of de ingredienten die het laatst zijn toegevoegd gaar zijn. Proef de soep en voeg naar smaak peper en aroma toe.