Elijah Benamozegh (1822 – 1900), kabbalist over Spinoza: "il grandissimo genio"

0
352

In het verlengde van het blog van gisteren “Had Spinoza zijn Deus sive Natura en amor Dei intellectualis uit de kabbala?” zag ik dat ik al eerder op 20 januari 2011 in een blog over Samuel David Luzzatto een verwijzing had naar dit boek:

CoverAlessandro Guetta, Philosophy and kabbalah: Elijah Benamozegh and the reconciliation of Western thought and Jewish esotericism. Transl. Helena Kahan, SUNY Press, 2009, waarin het hoofdstuk Pantheism: The Great Error of Our Age & de paragraaf “Spinoza's Error: Downward Union.”

Als ik dan daarin lees dat Elijah Benamozegh een artikel schreef “Spinoza et la Kabbale," [in: Univers Israélite 29 (1864)], en dat hij in zijn boek Teologia, op pagina 77 Spinoza typeert als: "il grandissimo genio", ja dan móet ik uiteraard een blog aan deze geleerde wijden. Ik doe dat door die niet zo lange paragraaf “Spinoza's Error: Downward Union” hierna op te nemen.

Eerst iets over Elijah Benamozegh. Volgens Brill is hij geboren in 1823, volgens wiki (zie foto) in 1822. Hij werd geboren in een Italiaanse familie van kooplieden en rabbijnen. Hij werd een orthodoxe rabbijn en een bekende kabbalist destijds hoog gewaardeerd als een van de beste joodse geleerden. Een halve eeuw diende hij als rabbijn zijn gemeente in Livorno. Zijn Israel and Humanity (1863) is in het Engels vertaald in 1995. Zoals dan meestal het geval is, lees je op Wikipedia niet dat hij zich ook serieus en uitgebreid heeft bezig gehouden met Spinoza voor wie hij grote bewondering had, maar tegenover wie hij ook kritisch stond.