Een cursusdag over "de actualiteit van Spinoza’s denken"

0
288

De Vrije Gemeente in Amsterdam organiseert op vrijdag 7 januari 2011 (10.00-16.30 uur) een cursus over de denkbeelden van Spinoza:

     Sporen van Spinoza – De actualiteit van Spinoza’s denken 

illustration"Naast zijn hoofdwerk, de Ethica, schreef Spinoza diverse verhandelingen. Inzichten over expressie, immanentie, kennis, passies, tolerantie en vooral vrijheid werden door hem diepzinnig onderbouwd. In zijn werk leren we hem kennen als een eigenzinnig en onverschrokken denker. Veel filosofen na Spinoza zijn geïnspireerd of beïnvloed door zijn denken. Nietzsche bijvoorbeeld beschouwde zichzelf als de ware erfgenaam van Spinoza en radicaliseerde Spinoza's inzichten. De Franse filosoof Gilles Deleuze schreef een monografie over Spinoza's denken waarin bevrijding en demystificatie centraal staan. En recent (2009) publiceerde de Vlaamse filosoof Herman de Dijn Spinoza. De doornen en de roos, een prachtige monografie over het oeuvre van Spinoza. De lijst met (recente) publicaties is lang; het toont hoe verrassend eigentijds en inspirerend Spinoza's denken is.

Spinoza's filosofie (alsook haar grensgebieden) kent talrijke aspecten waar we ook nu van kunnen leren. In de cursus worden een aantal van deze aspecten besproken: hoe dacht Spinoza over God, het universum, de verhouding lichaam en geest, het toeval, de vrije wil, de drie kensoorten (verbeelding, ratio en intuïtie), het menselijk gedrag, het onstaan van godsdienst en politiek. Ook reflecties van eigentijdse filosofen over het vrijheidsdenken van Spinoza komen aan bod.
Speciale voorkennis is niet vereist, wel belangstelling en een nieuwsgierige geest."  

vos_profileVrijdag 07 januari 2011 van 10.00 – 16.30 uur
Plaats: De Vrije Gemeente, Joh. Vermeerstraat 19, Amsterdam. Docent: Drs. Ko Vos.
Cursusgeld: tot 20 december € 56,- – daarna € 62,-

Meer informatie en inschrijving op vrijegemeente.nl  (zie aldaar ook over kortingen)