Dick DeShaw’s Spinozablog & Graphic Essay on Spinoza

0
26

Al eerder was ik het blog van Dick DeShaw tegengekomen (ik meen zelfs dat ik er al eens naar verwezen heb, maar kan niet vinden in welk blog dat dan was; dus misschien vergis ik me hier wel in).  

Dick DeShawHoe dan ook, Dick DeShaw begon in maart 2008 een blog, Spinoza on Science and Stress [klik op z'n foto], waarin hij laat zien hoe hij na zijn studies (en doctoral dissertation in Social & Political Thought) 18 jaar gevangenbewaarder werd en daarna aan een post trauma stress disorder leed, de ‘Mind Battles’ waarvan hij overwon met behulp van de bestudering van Spinoza!

Twee maanden geleden bracht hij een fascinerend Graphic Essay on Spinoza: Bud the Brain Explores Existence [PDF van 7,39 Mb, 323 pp] – daarbinnen ook een autobiografisch verhaal over zijn ontdekking van Spinoza. Daarin brengt hij zijn begrip van Spinoza tezamen met een soort aanpassing aan de moderne natuurkunde. Allerlei onderwerpen die in de reacties op dit Spinozablog soms aan de orde zijn, komen ook in dit verhaal langs.

Ik heb er alleen nog wat in gebladerd, wilt het nog eens doornemen als ik het naar m'n tablet overgebracht krijg (wat me nu niet lukt). Maar ik wilde intussen alvast op deze site en dit boeiend lijkende Graphic Essay wijzen. Wat me vooral zo indringend en heftig overkomt is de urgente noodzaak die voor DeShaw de Spinoza-studie is. Dit is geen intellectualisme of theoretisch spelletje – hier gaat het om existentiële overlevingsdrang!