De zelfsturende auto: een goed idee of niet?

0
5325
autoverzekering

De zelfsturende auto, ook wel de robotauto genaamd, is een autonome auto die zelf rijdt op basis van sensoren. Oftewel: er zit geen bestuurder in deze auto. Deze auto kan je van de ene naar de andere locatie brengen zonder dat er menselijke inmenging aan te pas komt. Autofabrikant Tesla is al bezig met de ontwikkeling van zo’n zelfsturende auto en ook taxibedrijf Uber experimenteerde er mee. Maar na twee dodelijke ongelukken heeft Uber alle proeven met de zelfsturende auto’s gestaakt. In de nieuwe Tesla’s kan al wel een Driver Assist softwaresysteem worden ingebouwd. In Nederland is een echte zelfsturende auto vooralsnog verboden. Experts zien de zelfsturende auto’s echter wel als de toekomst voor de autobranche. Maar is de zelfsturende auto wel zo’n goed idee? We vertellen je wat meer over deze auto van de toekomst.

Hoe werkt het?

De robotauto gebruikt allerlei informatie en bepaalt aan de hand daarvan de positie op de weg. Om de omgeving goed te kunnen scannen, hebben deze auto’s ingebouwde sensoren en camera’s. Of er een gevaar is, wordt berekend met rekenmodellen en eventueel wordt er dan ingegrepen. Er bestaan op dit moment al Driver Assist systemen waarbij de auto hele trajecten zelfstandig kan rijden zonder ingrijpen van de bestuurder. Een soort van upgrade van de cruise control dus.

Hoe zit het met de veiligheid?

Ondanks dat de technologie steeds beter wordt, is de veiligheid van de zelfsturende auto helaas nog lang niet voldoende. Daar moet dus nog zeker het een en ander aan verbeterd worden. En wanneer er een ongeluk is, wie is er dan aansprakelijk? In veel gevallen zal dit de autofabrikant zijn. De overheid zal hiervoor nog aparte regelgeving moeten opstellen en ook moeten er speciale autoverzekeringen komen voor deze robotauto. Tesla heeft in Hong Kong en Australië al een autoverzekering geïntroduceerd voor de zelfrijdende auto.

Lees ook: wat te doen met een auto die total loss is

Wanneer kunnen we de robotauto verwachten?

Een flink aantal autofabrikanten is al bezig met de ontwikkeling van de zelfsturende auto. Uit de huidige testen blijkt echter dat de robotauto op dit moment nog onvoldoende betrouwbaar is. De technologie moet dus nog verder worden ontwikkeld. Uit een recent onderzoek van KPMG is gebleken dat de infrastructuur in Nederland zeer geschikt is voor de robotauto. Ook is er voldoende draagvlak in Nederland en een groot aantal elektrische auto’s en oplaadpunten. De verwachting is dat we binnen een aantal jaar al zelfsturende trucks zullen zien op de wegen. Voor de personenauto’s zal dit nog even op zich laten wachten.

Wat zeggen gebruikers?

Een echte zelfsturende auto is in Nederland nog verboden. Maar je kunt wel een zelfsturend softwaresysteem laten inbouwen als optie in je auto. Maar zijn gebruikers hier enthousiast over? Gebruikers geven aan dat er soms haperingen zijn, zoals een auto die een rotonde niet op wil. Ook op een provinciale weg rijdt de auto niet heel erg soepel. De handen aan het stuur blijft voorlopig dus nog wel noodzakelijk!