De Hollandse Vakantie

0
514
Op de een of andere manier is er toch een soort traditie gegroeid.  Koninginnedag lag en ligt voor de hand.
Na de traditie de grote, zomer vakantie af te sluiten op 31 augustus met een Koninginnedag, kwam met koningin Juliana de 30e april in beeld. Het mocht met de geboorte van Willem Alexander net niet lukken deze dag te »echten«.
Door het wisselen van de schoolvakanties naar regio was het ook al moeilijk deze dag aan zo’n vakantie te laten aansluiten.
Maar het einde van de oorlog hielp een handje. Bevrijdingsdag 5 mei.
In de loop van de tientallen jaren vrede is hier dan wel erg mee gehusseld. Zo’n vrije dag paste niet in het »Nationale Productie Proces«, dus liever iedere 5 jaar maar een keer. Ik dacht, dat het een van de verdienste van Prins Bernhard geweest is, die dag meer in ere te houden.
Vrijheid is niet iets gewoons, al gaan we er erg vrij mee om. Soms wel eens te vrij, maar dan niet in de betekenis, die 5 mei 1945 er aan gaf. En we hebben het hier wel over de collectieve vrijheid. Iets heel anders dan onze persoonlijke vrijheid.

Praktisch gesproken zou het zo moeten zijn, dat deze dagen en de tussenliggende een nationale vakantie moesten zijn. Met plaatselijke kermissen en andere feestelijke gebeurtenissen. Gebruikmakend van het pas uitgebroken voorjaar.

 
Maar dat is in het huidig bestel onmogelijk.
Veronderstel ! Dat zou een teken kunnen zijn van Nationale Eenheid. Volkomen ondenkbaar in een Multi Culturele Maatschappij !
En dan willen ze nog een Europese Eenheid scheppen.
Ik ben bang, dat daar een Brussel en een Luxemburg en een Strasbourg niet voldoende voor zijn.