De gehangenen – een Spinozistisch passiespel voor vrijdenken

0
18

Josse De Pauw (tekst en regie) & Jan Kuijken (muziek) maakten met de artiesten van LOD, het Gentse kunstenaarshuis voor opera, musical en ander muziektheater, en met de muzikanten van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie een opvallende hedendaagse productie “De gehangenen” die behoorlijk positieve recensie kreeg. De gehangenen laat twee acteurs en drie zangers aan het woord in een wel zeer benarde positie: bengelend boven de hoofden van de muzikanten.

Het is nog niet eenvoudig te achterhalen waar het stuk over gaat. Een vorm van totaaltheaterbeleving die ieder op eigen manier zal ervaren.

De website van LOD laat lezen: “De gehangenen zijn zij die luidop vragen stelden, die luidop hun bevindingen verkondigden, die zich niet wilden neerleggen bij wat al geweten was of bij wat geschreven stond, ze eisten de vrijheid op om te twijfelen en te onderzoeken. Vaak moesten ze die nieuwsgierigheid met hun leven bekopen. De muzikanten van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie voeren de muziek van Jan Kuijken uit. Een muzikaal verhaal waar acteurs, zangers en Jan zélf met cello en opgenomen materiaal, hun plek in vinden. Boven het strijkersensemble worden drie zangers en twee spelers opgehangen."

Misschien geven de foto’s van Kurt Van der Elst , de trailer (hierna) en wat recensies een beeld.