Samuel Taylor Coleridge (1772 – 1834) zijn houding tegenover Spinoza

0
15

Al lange tijd wil ik een blog maken over Coleridge, heb daartoe materiaal verzameld, maar ben er nog niet voldoende uit; dat gaat nog wel even duren. Om toch alvast een blog over Coleridge en zijn belangstelling voor Spinoza te hebben, neem ik hier de tekst uit Robert Willis in Benedict de Spinoza: his life, correspondence, and ethics [Trübner & co., 1870], waarover ik vanmorgen een blog bracht.

Samuel Taylor ColeridgeDaaraan vooraf is het nuttig te weten dat Coleridge en zijn vriend Wordsworth in het najaar van 1798 een reis naar Duitsland ondernamen, waar ze kennis maakten met de Duitse Filosofie, o.a. die van Immanuel Kant en met schrijvers als Goethe en Gotthold Lessing. Ook pikten ze er een en ander over Spinoza op.

 

 

Voorts is nuttig te weten dat Henry Crabb Robinson (1775 -1867), een Engelse journalist, dagboekschrijver en advocaat, veel heeft gedaan aan de bekendmaking van de Duitse literatuur in Engeland, vooral Goethe, nadat hij van 1800 tot 1805 in Duitsland had gestudeerd. Diens Diary, Reminiscences, and Correspondence [Thomas Sadler (Ed.), London, 1860] is een belangrijke bron van informatie over de Engelse en Duitse literatuur van zijn tijd. [Van hier]

Hier dan Willis' tekst over Coleridge die hier in de Diary, die geheel op internet staat, te vinden is: