De 5 voordelen van de elektrische fiets ten opzichte van de auto

0
2680
e-bike woon-werkverkeer

De e-bike is in opkomst. De laatste jaren is er een enorme stijging te zien in de verkoopcijfers van de elektrische fiets. Zowel jong als oud maakt er gebruik van. De verwachting is dat het aantal elektrische fietsen in de loop van de jaren nog meer gaat stijgen. Elektrisch fietsen is namelijk gezond en duurzaam vergeleken met het rijden van een auto of scooter.

Steeds meer organisaties zien de elektrische fiets als de toekomst. Deze trend zien we zowel bij overheidsinstanties als commerciële bedrijven. De politie maakt op dit moment al gebruik van de elektrische tweewieler, maar vanaf 2020 wordt daar nog een forse investering aan toegevoegd. Ook heeft Swapfiets aan het einde van vorig jaar de eerste e-bike geïntroduceerd in Utrecht. Zo kan je gebruikmaken van een elektrische fiets voor een vast bedrag per maand. Daarbij is sinds het begin van dit jaar een nieuwe fiscale regeling ingesteld voor het leasen van een fiets via de werkgever. Zo wordt de fiets van de zaak een stuk aantrekkelijker. De elektrische fiets wint dus aan populariteit, maar waarom precies? Lees verder en ontdek de 5 voordelen van de elektrische fiets.

Geld besparen

Het vervangen van de auto voor een elektrische fiets scheelt je jaarlijks wel honderden euro’s aan vaste lasten. Met een auto moet je denken aan kosten zoals de wegenbelasting, benzinekosten, onderhoudskosten, parkeerkosten en de premie voor de autoverzekering. Met een e-bike moet je enkel en alleen rekening houden met de verzekering voor de e-bike en de energiekosten van het opladen van de accu. De energiekosten zijn echter verwaarloosbaar aangezien je voor €0,12 een opgeladen accu hebt.

Milieuvriendelijke keuze

De elektrische fiets is vergeleken met de auto of scooter een milieuvriendelijke keuze. Auto’s en scooters stoten over het algemeen veel CO2 uit en dit is schadelijk voor het milieu. De e-bike is vergeleken met een personenauto wel 30 keer zo schoon. Verder geven mensen met een e-bike aan minder vaak de auto te pakken voor bijvoorbeeld boodschappen of een bezoekje aan een vriend of vriendin. Als resultaat wordt het milieu minder belast.

Woon-werk verkeer

Het wordt steeds drukker op de snelwegen. Bovendien werkt het openbaar vervoer ook niet altijd mee. De treinen vallen uit of hebben vertraging. Dit kan extra reistijd opleveren van minuten tot uren. De elektrische fiets kan een interessant vervoermiddel zijn om lange files of het openbaar vervoer te vermijden. Zo maak je de reis tussen je werk en je woning sneller en aangenamer.

Gezondheid

Daarbij is het een stuk gezonder om elke dag de elektrische fiets te pakken in plaats van de auto. Zo kom je sneller aan de aanbevolen beweging van 30 minuten per dag. Dit draagt bij aan een gezonde levensstijl, wat een positief effect heeft op je fysieke en mentale gezondheid.

Mobiliteit

De elektrische fiets is er tegenwoordig in alle vormen en maten. In het begin waren de modellen meer gericht op 55-plussers, maar tegenwoordig worden er ook hippe modellen geproduceerd speciaal voor jongeren. Ouderen die geen langere afstanden meer kunnen afleggen of jongeren die ver weg wonen van school zijn met de elektrische fiets minder afhankelijk van de bus. Voornamelijk jongeren en ouderen op het platteland zijn zo een stuk mobieler dan voorheen.