Cosimo III (1642-1723) weigerde "sulck een man" als Spinoza te ontmoeten

0
483

Voor hij in 1670 als Cosimo III groothertog van Toscane zou worden, bezocht Cosimo tweemaal, in 1667 en in 1669, de Verenigde Provinciën – zeer in waterwerken, bedijking en scheepswerven geïnteresseerd. Hij bezocht vele plaatsen, waaronder Amsterdam en Den Haag. Over die reizen en de aankopen van schilderijen van o.a. Rembrandt is veel geschreven. En er was blijkbaar een Spinoza-connectie of eerder een anekdote over een niet-connectie.

"Spinoza deed een poging om kennis te maken met Cosimo III de' Medici. De behoudende prins weigerde hem te ontmoeten als hij op bezoek is in Den Haag bij prins Willem III. Spinoza had ondertussen het Godgeleerd-staatkundig Vertoog, ofwel de Tractatus theologico-politicus geschreven, dat in 1670 anoniem werd gepubliceerd." Dit bericht vind je, zonder referentie op de nl.wikipedia over Spinoza; op die over Cosimo III tref je een vergelijkbare mededeling aan.

In de biografieën van Steven Nadler, Spinoza. A Life en van Margaret Gullan-Whur, Within Reason. A Life of Spinoza tref je hierover niets aan. Hoe betrouwbaar is die informatie? Bij Jonathan Israel lezen we in Radicale Verlichting een vergelijkbare mededeling en daar wel met referentie: