Waarom is yoga goed voor je gezondheid?

0
195

Yoga komt oorspronkelijk uit India en heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Het is meer dan lichaamsbeweging; het is een holistische benadering van algeheel welzijn. Yoga combineert fysieke houdingen, ademhalingsoefeningen, meditatie en ontspanningstechnieken om mentaal, emotioneel en fysiek welzijn te bevorderen. Waarom is het zo goed voor je gezondheid? Wij zochten het voor je uit!

Wat zijn de fysieke voordelen van yoga?

Yoga brengt allerlei fysieke voordelen met zich mee. Laten we ze eens op een rijtje zetten.

1 – Verbeterde flexibiliteit

Het regelmatig beoefenen van yogahoudingen, bekend als asana’s, helpt de flexibiliteit te vergroten door spieren te rekken en te verlengen. Verhoogde flexibiliteit door middel van meditatieoefeningen verbetert de mobiliteit van gewrichten en vermindert het risico op blessures.

2 – Verbeterde spierkracht

Yoga bevat een verscheidenheid aan houdingen die spierkracht vereisen. Als je oefent, merk je een toename in kracht en tonus, vooral in de romp, armen, benen en rug.

3 – Verbeterde houding

Yoga stimuleert de juiste uitlijning en helpt bij het corrigeren van een slechte houding. De spieren die de wervelkolom ondersteunen worden sterker en je kunt gemakkelijker rechtop zitten en staan.

4 – Verbeterde balans en stabiliteit

Veel yogahoudingen zijn gericht op balans, wat de coördinatie en stabiliteit kan verbeteren. Het beoefenen van balans houdingen kan het lichaamsbewustzijn vergroten en het risico op vallen verminderen, vooral als we ouder worden.

Welke mentale en emotionele voordelen brengt yoga met zich mee?

Yoga zorgt bij veel mensen ook voor verbeteringen op mentaal gebied. Welke zijn dat? Laten we er eens naar kijken.

1 – Stressvermindering

Een van de meest belangrijke voordelen van yoga is het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. De combinatie van diepe ademhaling, mindfulness en fysieke beweging activeert de ontspanningsreactie van het lichaam, waardoor het cortisolniveau daalt en er een staat van kalmte ontstaat.

2 – Verbeterde mentale helderheid

Regelmatige yogabeoefening verhoogt de mentale helderheid en concentratie. Het bevordert mindfulness, waardoor men volledig aanwezig kan zijn in het huidige moment en verbetert het cognitief functioneren.

3 – Verbeterde slaapkwaliteit

Mensen met slaapproblemen kunnen baat hebben bij het opnemen van yoga in hun dagelijkse routine. De ontspanningstechnieken en mindful ademen die in yoga worden beoefend, helpen de geest te kalmeren en bereiden het lichaam voor op een rustgevende slaap.

4 – Verminderen van angst en depressie

Van yoga is aangetoond dat het symptomen van angst en depressie vermindert door neurotransmitters in balans te brengen, het serotonineniveau te verhogen en de algehele geestelijke gezondheid te verbeteren. Een combinatie van beweging, ademhalingsoefeningen en meditatie kan de stemming verbeteren en een gevoel van innerlijke rust bevorderen.

5 – Lichamelijke stressverlichting

Yoga ontspant niet alleen de geest, maar laat ook spanning los die zich in het lichaam opbouwt. Diep rekken en mindful bewegen ontspannen stijve spieren, verhogen de bloedcirculatie en verlichten chronische pijn.

6 – Adembewustzijn

Yoga richt zich op adembeheersing. Door middel van bewuste ademhalingstechnieken leer je dieper en langer te ademen, waardoor de zuurstofstroom naar het lichaam verbetert en het zenuwstelsel tot rust komt.

7 – Geest-lichaam verbinding

Yoga moedigt een diepe geest-lichaam verbinding aan. Door tijdens de beoefening aandacht te besteden aan lichaamssensaties, emoties en gedachten, vergroot je je zelfbewustzijn en leer je luisteren naar de behoeften van je lichaam.