Dit zijn 5 fantastische meditatieoefeningen

0
650

Een drukke agenda vol deadlines brengt veel stress met zich mee. Het kan daardoor lastig zijn om je gedachten erbij te houden. In plaats van te leven in het moment ben je alleen maar met de toekomst bezig. Dit terwijl het juist goed is om in het nu te leven. Een van de manieren om dat te bereiken is meditatie. De vijf volgende meditatiemomenten zorgen voor kalmte en balans in je leven.

1 – Yoga

Yoga is al jaren een populaire meditatieoefening. Je doet daarbij een aantal oefeningen en neemt verschillende houdingen aan, zoals een kleermakerszit of lotushouding. Je voert bewegingen uit op basis van het ritme van je ademhaling. Daardoor ontstaat er meer ruimte in je hoofd en word je je bewust van jezelf. Je zult merken dat ronddwalende gedachten naar de achtergrond verdwijnen. In plaats leef je echt in het moment. Je zult merken dat je concentratie door deze meditatieoefening een stuk beter wordt!

2 – Loopmeditatie

Bij Yoga zit of lig je vaak op de grond. Het is daardoor heel anders dan loopmeditatie. Daardoor loop en sta je in een ruimte. Het is de bedoeling dat je je bewust wordt van het gewicht in je voeten en hoe ze je in balans houden. Daarnaast ligt de focus wederom op de ademhaling.

3 – Labelmeditatie

Een andere manier waarop je kunt mediteren is ‘labelen’. Daarbij concentreer je je niet alleen op de ademhaling, maar ook op allerlei andere zaken die je waarneemt met je zintuigen. Vervolgens label je deze door tegen jezelf te fluisteren wat je ervaart. Denk je bijvoorbeeld aan iets moois? Label het dan bijvoorbeeld als ‘mooi’ of ‘fijn’.

4 – Geleide meditatie

Bij sommige meditatieoefeningen word je begeleid door een stem. Dit staat bekend als ‘geleide meditatie’. De stem vertelt je bijvoorbeeld wat je moet doen. Deze oefening kan aan het begin best lastig zijn. Zo is het niet gemakkelijk om stil te zitten als je heel onrustig bent. Na een paar keer zal het eenvoudiger zijn om je te focussen op je lichaam en het hier en nu.

5 – Een CD met ontspanningsmuziek

Heb je vaak last van hoofdpijn? Dan ben je zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70 procent van de Nederlandse bevolking regelmatig last heeft van hoofdpijn of migraine. Wellicht dat een CD met ontspanningsmuziek en meditatieoefeningen je kan helpen. Sommige visualisaties en meditaties bestaan uit verschillende delen die je voor- en na een hoofdaanval kunt beluisteren. Zo doet een zogeheten ‘klankmassage’ van de hersenen je hopelijk veel goed.