Dit zijn de belangrijkste vitamines om de winter door te komen

0
2333
vitamine d op het strand geschreven

We weten allemaal dat je in de winter gebaat bent bij de inname van extra vitamines in de vorm van supplementen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En welke vitamines en supplementen kun je dan het beste nemen? Wij vertellen je graag welke dit zijn en waarom.

Waarom vitamine D zo belangrijk is

Je hoort het vaak: neem in de wintermaanden extra vitamine D in. Dat is beslist geen fabeltje. Vitamine D wordt door je lichaam aangemaakt, voornamelijk onder invloed van zonlicht. In de winter ben je minder vaak buiten dan in de zomer en bovendien schijnt de zon minder vaak. Hierdoor daalt je vitamine D-aanmaak tijdens de koude maanden. Vitamine D is onder andere belangrijk voor je immuunsysteem, sterke botten en gezonde darmen.

In de winter kun je vitamine D capsules innemen als aanvulling op je dagelijkse voeding om zorg te dragen voor voldoende vitamine D.

Vitamine C is altijd belangrijk

Je zult ongetwijfeld weten dat vitamine C een van de belangrijkste vitaminen is. Logisch dus dat je in de winter extra profiteert van voldoende vitamine C inname. Maar waarom is vitamine C zo belangrijk? Vitamine C werkt op vrijwel alle belangrijke gebieden. Het zorgt voor meer weerstand, bescherming van schadelijke invloeden van buitenaf, sterke botten en voldoende energie.

Een vitamine C tekort ga je al snel merken. Zeker in de winter en als je weerstand al wat lager is. Voldoende vitamine C innemen kan ervoor zorgen dat jij niet het slachtoffer wordt van de griep, terwijl iedereen om je heen wel ziek wordt.

Vitamine B is de allrounder

Vitamine B is een van de meer complexe vitamines. Het is dan ook niet verrassend dat deze vitamine groep een positieve invloed heeft op bijna alles. Naast dat vitamine B in fysiek opzicht goed voor je is, zorgt het vooral ook voor een mentale oppepper. Onder andere je energie, alertheid en denkvermogen worden mede bepaald door deze essentiële winter vitamine.

Vitamine A

Je lichaam is in staat om schadelijke invloeden te bestrijden en te verslaan. Dat gaat natuurlijk beter wanneer je gezond en fit bent. Witte bloedcellen zijn echte strijders die ziektebronnen en andere bedreigingen letterlijk te lijf gaan. Vitamine A zorgt onder andere voor een gezonde aanmaak van voldoende witte bloedcellen. Onmisbaar in de koude periode van het jaar.

Heb je tijdens de winter overigens last van een slechte huid, dan kan het best zo zijn dat je een vitamine A tekort hebt.

Vitamine E

Vitamine E kun je zien als een soort poortwachter van je lichaam. Waar je witte bloedcellen strijden tegen infecties en andere ongewenste binnendringers, is vitamine E een van de belangrijkste stoffen om deze binnendringers buiten te houden.

Je kunt ervoor kiezen om al deze vitaminen los in te nemen als supplementen naast gezonde voeding (dit blijft immers de basis van een goede gezondheid). Je kunt ook kiezen voor multivitaminen waarin al deze vitaminen en andere belangrijke stoffen in gebalanceerde samenstelling aanwezig zijn. Wat je ook kiest, je draagt absoluut bij aan je gezondheid en weerstand in de winter.