Hoe zorg je voor een paard: je eerste paard!

0
679
paard verzorgen

Paarden zijn edele dieren en zijn al eeuwenlang onderdeel van het leven van een mens. Zonder paarden hadden wij lang niet zoveel innovaties als dat wij nu hebben. Daarom zijn wij paarden dankbaar en categoriseren we paarden als edele dieren. Maar als jij een paardenfan bent en jij je eerste paard hebt hoe ga je dan met je paard om? Er zijn een aantal basis tips die je sowieso moet weten bij je eerste paard. Lees dit artikel om erachter te komen wat jij het beste kan doen met je eerste paard.

Stal uitmesten van je paard

Dit is misschien het minst leuke werkje voor velen, maar het is enorm belangrijk. Je paard staat op stal en deze stal moet om de zoveel tijd schoongemaakt worden. Hiervoor moet hij uitgemest worden en moet er nieuw hooi voor in de plaats komen. De stal is voor het paard de plek waar het uitrust en een schone plek is wat wij ook willen wanneer we uitrusten. Paarden zijn hier geen uitzondering op!

Vachtonderhoud van je paard

Naast je paard eten en drinken geven en zijn stal uitmesten is het ook nodig om de vacht van het paard te verzorgen. Dit is belangrijk voor de gezondheid van je paard. Hier zijn verschillende borstels voor, je kan je voor jouw paard laten adviseren door de stal waar je paard op staat. Je zal dan misschien ook meer te weten komen over dekens, zoals een zweetdeken. Je paard kan een zomerdeken en/of winterdeken nodig hebben. Dit is zodat je paard het niet te warm of te koud krijgt wanneer hij in de weide staat. Oververhitting is namelijk net zo erg als een verkoudheid voor een paard, in sommige gevallen kan oververhitting zelfs dodelijk zijn. Zorg daarom altijd voor de juiste dekens wanneer je je paard verzorgt.

Beweging van je paard

Je paard heeft genoeg beweging nodig. Een paard dat continu stil staat zal een slechte gezondheid krijgen. Het is daarom nodig dat je paard elke dag loopt. Dit kan een uurtje zijn per dag met tijd in de weide of het kan een goede rit zijn door het bos. Heb je geen tijd om met je paard te lopen? Wanneer je op stal staat bij een grote stal dan is het mogelijk om dit te laten doen door vrijwilligers of de medewerkers van de stal. Het is ook mogelijk je paard te laten uitlenen voor les of zelfs een ander persoon in te huren die jou helpt met de verzorging van je paard.