Geld verdienen met beleggen

0
2021
beleggen op de beurs

Wanneer je gaat beleggen is het natuurlijk de bedoeling dat je geld gaat verdienen. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat wanneer je ergens geld instopt je er vervolgens zelf helemaal niks aan hebt. Wanneer je gaat beleggen loop je natuurlijk risico’s en de kans dat je geld verliest zit er natuurlijk ook in. Maar hoe verdien je geld met beleggen? Je leest er alles over hieronder!

Hoe verdien je geld met beleggen?

Je kan op verschillende manieren ervoor zorgen dat je geld wat meer waard wordt. Je kan bijvoorbeeld heel makkelijk je geld op een spaarrekening zetten en daar krijg je uiteindelijk rente over. De rente van een spaarrekening is vooraf bepaald en deze staat dus gewoon vast. Je weet dus hoeveel je zou hebben over een paar jaar. Uiteraard zorgt dit natuurlijk wel voor zekerheid.

Een andere manier om je geld te investeren en ermee te verdienen is beleggen. Dit levert op de lange termijn veel meer geld op dan sparen.

Wanneer je geld wilt verdienen met beleggen kan dat op twee verschillende manieren. Je kan namelijk gaan beleggen in aandelen, fondsen of ETF’s en hierbij kan je op twee manieren geld verdienen, namelijk:

  • Dividend
  • Koersverandering

Je kan er vervolgens zowel voor kiezen om op de lange termijn of op de korte termijn te handelen in aandelen. De meest actieve handelaar kan vaak de beste resultaten neerzetten. Dit is echter niet geheel zonder risico. In het artikel handelen in aandelen lees je precies hoe dit in zijn werking gaat. Andere mensen kiezen er juist voor om een aandeel voor de lange termijn te kopen. Voor beide strategieën valt wat te zeggen.

Geld verdienen door dividend

Wanneer je aandelen koopt ben je eigenlijk voor een klein stukje mede-eigenaar van een bedrijf. Wanneer je een eigen bedrijf hebt, is de winst natuurlijk voor jezelf. Wanneer je aandelen hebt gekocht en het bedrijf dus ook voor een stukje van jou is, heb jij eigenlijk ook recht op geld. Wanneer we het hier over hebben, hebben we het over dividend. Niet ieder bedrijf keert dividend uit, want soms wordt het ook gebruikt om in andere dingen te gaan investeren.

Geld verdienen door koersverandering

Een anderen manier door geld te verdienen met beleggen in plaats van dividend, is de koersverandering. Dit wil zeggen dat de aandelen die je hebt gekocht zijn gestegen in hun waarde. De koers van de aandelen wordt dan ook bepaald door vraag en aanbod. Wanneer jij dus aandelen hebt gekocht van een bedrijf die een product hebben waar veel vraag naar is, stijgen de prijzen van de aandelen vaak. Wanneer jij je aandelen dus heel goedkoop hebt gekocht en ze nu juist weer heel duur kan verkopen, heb je winst gemaakt op je aandelen.

Maar de aandelen kunnen natuurlijk niet alleen stijgen, ze kunnen ook dalen. Het kan dus zijn dat je de aandelen hebt gekocht en deze alleen maar blijven dalen. Dit zorgt ervoor dat je de aandelen dus veel te duur hebt gekocht. Uiteraard wil je dit natuurlijk voorkomen, maar wanneer je gaat beleggen kan dat risicio’s met zich mee brengen.

Verschillende manieren geld verdienen met beleggen

Wanneer je gaat beleggen zijn er dus op verschillende manieren geld te verdienen. Dit kan namelijk door middel van dividend. Niet elk bedrijf doet alleen aan dividend. En natuurlijk met de aandelen die je gekocht hebt en die straks veel meer waard zijn dan waarvoor je ze gekocht hebt.