Waarom steeds meer bedrijven overstappen op het gebruik van led panelen

0
917
led panelen zakelijk

Steeds meer bedrijven stappen over op het gebruik van LED panelen. Een LED paneel is het beste te omschrijven als een vierkante plaat die voorzien is van ingebouwde chips. LED panelen bieden niet alleen een hoogwaardige professionele verlichting maar zorgen ook nog eens voor een flinke energiebesparing wat natuurlijk weer zeer goed voor de portemonnee is. Het is als bedrijf dus zeker een overweging waard om je TL verlichting te vervangen door LED verlichting. In dit artikel vertellen we er meer over.

Waarom veel bedrijven de TL armaturen vervangen voor LED panelen

Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van LED verlichting en besluiten hun TL armaturen te vervangen. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien LED panelen grote voordelen te bieden hebben. Het meest aansprekende voordeel is uiteraard de kostenbesparing waar je als bedrijf zijnde van kunt profiteren. Met een eenvoudig rekenvoorbeeld zullen we wat duidelijkheid verschaffen. Hierbij gaan we uit van LED panelen 60×60. In vroeger tijden werden dit soort panelen voorzien van 4 TL buizen van 18 Watt. Met andere woorden: het totale verbruik van deze TL constructie was 79 Watt. Daarnaast had je voor deze constructie een zogenaamd voorschakelapparaat nodig wat ervoor moest zorgen dat de lamp niet uiteen zou spatten door een te hoge elektrische spanning.

Met een LED paneel gaat dit heel anders. Een vergelijkbaar LED paneel (dus van dezelfde afmeting) verbruikt slechts 33 W. Dit komt door de manier waarop LED verlichting in elkaar zit. Bij LED verlichting wordt namelijk gebruik gemaakt van halfgeleiders om licht te produceren in plaats van een gloeidraad (gloeilampen) of een gasontlading (TL lampen). Door stroom door deze halfgeleiders te laten lopen, geven deze materialen licht af. Zoals je ziet in het rekenvoorbeeld kun je alleen al door het plaatsen van de LED panelen een besparing van ruim 50% realiseren! Daarnaast is het goed te weten dat een LED paneel een veel langere levensduur heeft in vergelijking met een TL armatuur en dat is er sprake van een betere verdeling van het licht. Waarschijnlijk begrijp je zelf inmiddels al waarom veel bedrijven de TL armaturen vervangen door LED panelen.

Zijn er zaken waar je op moet letten bij de keuze voor LED panelen?

Niet alleen het kiezen van de juiste afmeting LED paneel speelt een rol ook de lichtkleur en de zogenaamde UGR waarde zijn erg belangrijk bij je keuze voor LED panelen. De lichtkleur wordt aangegeven in Kelvin waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen warm wit licht (3000 Kelvin wat uitstekend geschikt is voor hallen, gangen, wachtruimtes en trappenhuizen), koel wit licht (4000 Kelvin wat het meest gebruikt wordt in kantoren en daglicht van 6500 Kelvin. De laatstgenoemde lichtkleur wordt veel toegepast in de gezondheidssector.

De eerdergenoemde UGR waarde (Unified Glare Rating) is een indicator voor de mate van onbehaaglijke verblinding. Het licht moet immers helder genoeg zijn om werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren maar er mag geen sprake zijn van schittering of (directe- of indirecte) verblinding. De richtlijnen voor het visuele comfort van licht zijn vastgelegd in de norm NEN-EN 12464-1. Raadpleeg deze dus altijd even voordat je de definitieve keuze maakt.