Door de grote toename van het internetgebruik zijn er al meer dan 1.8 miljard websites online. Er zijn een hele hoop verschillende soorten websites, dus hoe kun je tussen al die websites nu nog opvallen? Om hier de meeste kans in te hebben is het belangrijk dat je van te voren weet dat je weet wat het doel is en de doelgroep hiervan.
De vragen die je daarbij kunt stellen zijn: Voor wie?, Waarom?, Welke oplossing bied ik?, is het bezoek waardig?, wat zijn de kenmerken van de concurrenten?
Wanneer je deze vragen allemaal hebt beantwoord kun je bekijken welk type website je moet gaan bouwen, in onderstaande alinea’s gaan we hier wat dieper op in.
3 hoofdgroepen
In principe zijn er 3 hoofdgroepen binnen websites; statisch, dynamisch en interactieve websites. Om te bepalen bij welke groep je hoort moet je goed kijken naar de regelmaat dat je iets veranderd op de website en hoe je interactie hebt met de bezoekers op de website.
Statisch
De inhoud van de website verandert hierbij niet vaak en veranderen gebruikers de content ook niet. Dit soort websites zijn bedoeld voor informatieve doeleinden en niet voor de interactie met de bezoekers. Je kunt hierbij denken aan een informatiepagina van een bedrijf. Bijvoorbeeld met het adres en contactmogelijkheden.
Dynamisch
Bij dynamische websites wordt de inhoud regelmatig bijgewerkt. Een voorbeeld hiervan is een nieuwswebsite, deze deelt dynamische post’s die dagelijks worden aangepast. Dit soort websites kunnen ook interactief gebruikt worden, maar dit is niet altijd het geval.
Interactief
Hierbij draait het om de interactie met de bezoekers. Een forum is een goed beeld van een interactieve website. Want zonder de bezoekers heb je geen content op de website en kan het nooit interactief zijn. De belangrijkste vorm van interactie op dit soort websites is dat de bezoekers de mogelijkheid hebben om te reageren op artikelen van andere bezoekers van de website.
Om goed te kunnen bepalen wat voor een website je moet bouwen, kun je het beste een internetbureau inschakelen. Deze bedrijven zijn hier in gespecialiseerd en kunnen je goed helpen met de opbouw van de website. Wanneer je een maatwerk website nodig hebt kan je eens een kijkje nemen bij Wux. Dit internetbureau levert verschillende diensten en kunnen je ook helpen bij vragen over bijvoorbeeld SEO.
Soorten websites
Naast de hoofdgroepen zijn er ook een hele hoop categorieën waaruit je kan kiezen bij het opzetten van een website. Hieronder staan de meest voorkomende soort websites om je duidelijkheid te geven over de soorten categorieën.
Persoonlijke websites: Dit zijn websites waarbij mensen hun eigen ervaring delen of inzetten als cv. Deze zijn over het algemeen erg statisch maar kunnen ook zeker interactief zijn.
Bedrijfswebsites: Hierbij hebben de websites het doel om producten of diensten te promoten. Het is belangrijk dat de bedrijfswebsite het vertrouwen geeft aan de bezoeker door de producten en ervaringen van anderen te delen.
E-commerce: Dit noem je ook wel webshops. En deze websites zijn bedoeld voor de verkoop van producten of diensten.
Educatief: Dit zijn vaak online platforms om gebruikers te informeren. Afhankelijk van het platform kun je interactie hebben met de docent of geïnformeerde. Zo kun je informatie uitwisselen en tot een oplossing komen.
Social media: De bekendste websites zijn natuurlijk; Instagram, Snapchat en Youtube. Dit soort websites zijn interactief en kunnen door alle gebruikers worden aangepast om content te plaatsen.
Crowdfunding: Dit is een relatief nieuw concept waarbij projecten en investeerders samen komen. Zo kan het zijn dat je een product wilt maken, maar geen budget hebt. Via deze websites kun je zo de investeerder vinden om het idee te realiseren.