4 vormen van rechtshulp in Nederland

0
2197
beeld van gerechtigheid

Heb je te maken met een juridisch conflict en wil je juridische bijstand inschakelen? Dan vraag je je vast af wat je opties zijn. In Nederland bestaan er meerdere soorten juridische hulp, ofwel: rechtshulp. In dit artikel zetten we de 4 belangrijkste vormen voor je op een rij.

1. Rechtsbijstandsverzekeraar

Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, dan kun je via je verzekeraar juridisch advies krijgen wanneer dat nodig is. Let bij het afsluiten van je rechtsbijstand goed op de dekking van de verzekering. Het kan zijn dat niet alle soorten conflicten gedekt worden, of dat je moet betalen voor advies. Ook staan sommige verzekeraars het niet toe om je eigen advocaat of jurist te kiezen.

Goed om te weten: als je een juridisch conflict krijgt en op dat moment niet verzekerd bent voor rechtsbijstand, dan kun je deze verzekering niet afsluiten. Sommige verzekeraars bieden in zo’n geval wel rechtshulp on demand aan. Je kunt dan voor een vast bedrag juridisch hulp inkopen.

2. Advocaat

Een advocaat kan je ook rechtshulp bieden. Als je naar een rechtszaak gaat, ben je in bepaalde gevallen verplicht om een advocaat in te schakelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor rechtszaken boven de €25.000. Het is de taak van een advocaat om je advies en informatie te geven. En soms kan je advocaat ook voor je procederen. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan dat niet voor iedereen te betalen is. Het uurtarief van een advocaat komt doorgaans namelijk uit op zo’n €125-€250.

3. Juridisch adviseur

Het uurtarief van een juridisch adviseur ligt meestal een stuk lager. Dit is dan ook geen beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen zich ‘jurist’ of ‘juridisch adviseur’ kan noemen. Controleer daarom altijd of een juridisch adviseur ook echt opgeleid is als jurist. En check wat het specialisme van diegene is. Zo weet je zeker dat je een betrouwbare jurist betaalt. In tegenstelling tot een advocaat kan een jurist niet voor je procederen in rechtszaken boven de €25.000. Tenzij het gaat om een arbeids- of huurconflict.

4. Juridisch Loket

Als je weinig verdient, dan kun je bij het Juridisch Loket terecht voor gratis en persoonlijk juridisch advies. Deze rechtshulp wordt aangeboden door de overheid en geldt alleen voor bepaalde soorten juridische conflicten. Deze instantie kan je niet helpen met procederen, daar heb je een advocaat voor nodig. Ook als je zzp’er of ondernemer bent kun je niet aankloppen bij het Juridisch Loket.