Waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

0
678

Zonnepanelen kopen is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Maar het is niet iets wat je zomaar doet. Vaak gaat het om een grote investering. Hoe pak je dat dan aan? Wij leggen je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Verschillende soorten

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om onderzoek te doen naar de verschillende panelen, prijzen en hoeveel panelen je daadwerkelijk nodig zult hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten panelen in verschillende prijsklassen. Zo heb je bijvoorbeeld de Monokristallijn, Polykristallijn, Amorf en Glas-glas. Ook een zonnepanelen montagesysteem kan handig zijn voor het aanleggen van de panelen.

Het dak

Het is ook belangrijk om na te gaan of je dak geschikt hiervoor is. Hierbij zijn er een aantal richtlijnen die je kunt volgen. Allereerst is de richting van het dak belangrijk.

Schuin dak

Wil je zonnepanelen laten plaatsen en heb je een schuin dak? Houd er dan rekening mee dat zonnepanelen op het zuiden dan de meeste zonnestralen opvangt en dus ook de hoogste stroomopbrengst geeft. Schuine daken op het oosten en westen zijn vaak ook prima geschikt, echter kan de stroomopbrengst iets lager zijn op deze plekken. Voor het aanleggen van zonnepanelen op een schuin dak is het handig om een zonnepanelen montagesysteem schuin dak te gebruiken.

Goed om te weten bij een schuin dak: een schuin dak heeft meestal twee kanten. Als de ene kant van het schuine dak op het noorden ligt, dan ligt de andere kant op het zuiden. Er is dan altijd een goede kant aanwezig om zonnestralen op te vangen. Dit geldt ook voor schuine daken op het oosten en westen. De ene kant heeft in dit geval in de ochtend zon en de andere kant in de middag. Zo wek je verdeeld over de dag zonnestroom op.

Plat dak

Een plat dak is de ideale plek om zonnepanelen op te laten plaatsen. Ze zijn namelijk een stuk flexibeler qua plaatsing. De terugverdientijd is daardoor vaak ook een stuk korter dan bij zonnepanelen op schuine daken, omdat je ze op de meest ideale hoek van de zon kunt richten. Het enige nadeel van zonnepanelen op een plat dak is dat platte daken vaak niet een groot oppervlak hebben en er dus niet veel panelen op kunnen. De meeste mensen vinden het er mooier uitzien als er zonnepanelen op platte daken worden geplaatst, omdat ze mooi uit het zicht vallen.