Een serene rust in je slaapkamer

0
13798
tips slaapkamer

De slaapkamer: een van de belangrijkste ruimtes in huis. Het is de plek waar je tot rust kunt komen na een hectische dag op werk. Daarom is het belangrijk dat je slaapkamer sereniteit uitstraalt, zodat je vanzelf rustiger wordt en daardoor beter slaapt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om hierop in te spelen zonder hier bakken met geld aan uit te geven.

Kalmerende kleuren

Een slaapkamer vol schreeuwerige kleuren kan ervoor zorgen dat je minder makkelijk tot rust komt. Uit onderzoek onder 2.000 huizen blijkt dat mensen die in hun slaapkamer kalmerende kleuren op de muren hadden het langst en best slapen. De kleur die het allerbest presteerde tijdens dit onderzoek was blauw. Mensen met een blauwe slaapkamer slapen gemiddeld zo’n 8 uur per nacht en worden het gelukkigst wakker. Ook de kleuren geel, groen, zilver en – geheel verrassend – oranje dragen bij aan een goede nachtrust. Toch maar een nieuw likje verf op de muur dus?

Warm licht

Een rustige en fijne sfeer creëren in de slaapkamer kan ook met de juiste verlichting. Voor ’s avonds is het fijn om warm licht in de ruimte te hebben, zodat je daarna makkelijker in slaap valt. ’s Ochtends is het juist beter om verlichting te hebben die vergelijkbaar is met daglicht, waardoor opstaan iets minder zwaar wordt. Kies voor een plafondlamp die voldoende licht biedt en voeg hier nachtlampjes aan toe. Voor het slapengaan is het licht van de nachtlampjes genoeg en ’s ochtends kan de plafondlamp gebruikt worden.

Frisse lucht

Naast de juiste kleur en verlichting speelt ook frisse lucht een rol in een goede nachtrust. Wanneer een slaapkamer niet genoeg geventileerd is, kan dit zorgen voor een slechte nachtrust en soms zelfs hoofdpijn. Wil je dit voorkomen? Zet dan ’s nachts een raampje open; de ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 16 en 18 graden.

slaapkamer2

Verduisterende gordijnen

Misschien wel het allerbelangrijkste voor een goede nachtrust: een donkere slaapkamer. Om dit te realiseren zijn verduisterende gordijnen nodig. In de ideale situatie combineer je verschillende soorten raamdecoratie om het optimale effect te behalen. Ga voor raamdecoratie die de ruimte perfect verduistert, zoals een overgordijn, plisségordijn of vouwgordijn. Ben je fan van houten jaloezieen of rolgordijnen? Dan kun je overgordijnen toevoegen om de ruimte helemaal te verduisteren. Zo heb je overdag voldoende licht, maar geniet je ’s nachts van een pikdonkere kamer. Kom maar op met die goede nachtrust!

Hoe zorg jij voor rust in de slaapkamer?