Je huis verbouwen, wat kun je zelf doen?

0
773
huis verbouwen

Wanneer je een ander huis koopt of je huis wilt gaan verbouwen, dan komt daar heel veel bij kijken. Uitbesteden is makkelijk, maar dat kost ook veel geld. Het is dan ook logisch dat je eerst gaat kijken wat je allemaal zelf kunt doen. Dat is niet alleen een stuk voordeliger voor je portemonnee, maar ook nog eens een leuke bezigheid. Hieronder staan een aantal klussen in huis die je gewoon zelf kunt doen.

1. Een vloer leggen

Misschien denk je nu meteen: een vloer leggen gaat mij nooit lukken. Maar vandaag de dag is dat een klusje wat je best zelf kunt doen. Online zijn er talloze instructies te vinden en de materialen zijn vaak zo gemaakt dat het jou een stuk makkelijker wordt gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een PVC plakvloer. Deze is geluiddempend, onderhoudsvriendelijk en niet te onderscheiden van een echt houten vloer. Laat je dit toch liever aan een specialist over, dan blijft dat natuurlijk altijd een optie.

2. De wanden schilderen

Kleur op de wanden is vaak het eerste waar je over na gaat denken. Die bepaalt voor een groot deel de sfeer in een ruimte. Om de wanden te schilderen hoef je beslist geen prof te zijn, maar het is wel belangrijk dat je alles goed afdekt wat geen kleurtje mag krijgen en dat je nauwkeurig te werk gaat. Je kunt de benodigdheden gewoon bij een bouwmarkt kopen en zelf de juiste kleuren bepalen.

3. Lampen ophangen

Een klus waarbij je altijd eerst de elektriciteit eraf moet zetten. Wanneer de stroom eraf is, kan er in principe helemaal niets gebeuren. Zorg natuurlijk wel voor een stevig trapje als je plafondlampen op gaat hangen. Het is het beste om deze klus met zijn tweeën te doen. In theorie gaat het alleen om het aansluiten van het kroonsteentje en de bedrading. Bij elke lamp komen instructies voor de aansluiting.

4. Behangen

Als het over behangen gaat, dan schrikken de meeste mensen van het woord alleen al. Tenslotte moet deze klus wel netjes gebeuren en als er luchtbellen onder het behang komen, dan blijf je dit eigenlijk altijd zien. Tegenwoordig is daar echter ook een prima oplossing voor: vliesbehang. Doordat je de lijm op de muur zelf aanbrengt, is er minder kans op foutjes bij het aanbrengen van het behang.

5. Schilderijen ophangen

Een schilderij ophangen is een simpel klusje, tot je beseft dat er eerst wel een gat geboord moet worden in die strakke muur. De meeste mensen zien er tegenop om met de boormachine aan de slag te gaan. Een foutje is zo gemaakt en herstellen is niet altijd mooi. Maar vandaag de dag zijn er heel duidelijke instructies te vinden en kun je de boormachine ook op allerlei manieren instellen. Dat maakt het echt een stuk gemakkelijker.