Je eigen oase

0
2368
bloempotten balkon

Nederlanders werken steeds meer en krijgen het steeds drukker. Tuinieren is een van die dingen die er dan vaak bij inschieten. Veel mensen hebben toch al geen voorliefde voor het werken in de tuin. Eigenlijk is dat best jammer. Zeker wanneer het zonnetje lekker schijnt, is het immers heerlijk vertoeven in een tuin tussen het groen. En werken in het groen maakt ook je hoofd nog eens leeg. Werken in de tuin is letterlijk en figuurlijk ‘aardend’. Je gaat je lijf er weer van voelen.

Doordat Nederlanders minder tijd hebben om in de tuin te werken (en de grondprijzen stijgen) worden veel nieuwbouwhuizen met kleinere tuinen opgeleverd. Je ziet tegenwoordig veel grote woningen met een behoorlijk woonoppervlak en niet zelden meer dan één badkamer, maar met een klein tuintje, zowel aan de voor als de achterzijde. De hedendaagse huizenkoper wil vaak niet meer betalen voor een grote tuin en richt zich vooral op de binnenruimte. Dat wat er aan voor- en achtertuin is wordt veelal voorzien van onderhoudsarme materialen.

Haal het buitengevoel naar binnen

Een manier om toch groen om je heen te ervaren is door het aanbrengen van potten en planten in je huis. Dat geeft frisse lucht en ook nog eens een natuurlijke sfeer. Je brengt het buitengevoel dan naar binnen. Er zijn behoorlijk veel onderhoudsarme planten te krijgen. Dat zijn plantjes die je af en toe een scheutje water moet geven maar die verder vooral zelf hun werk doen met het verfraaien van jouw interieur. Het afstemmen van planten op je interieur doe je door fraaie potten te gebruiken.

Plantenpotten zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Je hebt onder andere ronde potten, rechte potten en halfhoge potten en dan zijn er natuurlijk nog exemplaren met zeer decoratieve vormen. Bovendien zijn er veel verschillende materialen en dessins verkrijgbaar, zoals geglazuurde potten, die een glimmend en artistiek karakter geven. Zo’n pot verbindt de plant met de rest van je interieur en maakt er echt iets bijzonders van.

Een oase op je balkon

Woon je in een appartement en heb je helemaal geen tuin, dan kun je ook weer een oase creëren door planten in potten op je balkon neer te zetten. Extra sfeer geef je aan je kleine zithoekje door potten en bakken te gebruiken die je aan de balkonreling kunt hangen. Bevestig deze uiteraard wel goed en zorg ervoor dat de bakken naar de buitenzijde van het balkon afwateren of – indien overtollig water toch naar de binnenkant valt – dat vocht geen schade aan kan brengen aan spullen op de grond.

Je hoeft niet per se alleen planten op de grond neer te zetten of aan de reling te hangen. Als je met je planten iets meer in de hoogte wilt werken kun je bijvoorbeeld ook hangschalen gebruiken. Die hang je bijvoorbeeld aan het plafond. Het is erg leuk om daar een hangplant in te doen. Hiermee krijg je echt een natuurlijke uitstraling. Zoals je ziet kun je met bijvoorbeeld met een Elho bloempotje alle kanten uit en creëer jij thuis een eenvoudig te onderhouden oase, zelfs wanneer je geen grote tuin hebt.