Hoe kies je de juiste vitrinekast en hoe richt je deze het beste in?

0
615
vitrinekast

Een vitrine kast komt in veel ruimtes uitstekend tot zijn recht. Of je deze nu in de woonkamer, studeerkamer, gang of slaapkamer plaatst, een vitrinekast kan altijd en overal. Het is een plek om je mooiste en meest prominente spulletjes een mooi plaatsje in te geven. De grote vraag die hierbij altijd meteen aansluitend gesteld wordt, is hoe je nou de juiste vitrinekast kiest en hoe je deze het beste in kunt richten. In dit artikel geven we je dit inzicht.

Is een vitrinekast hetzelfde als een buffetkast?

Veel mensen denken ten onrechte dat een vitrinekast hetzelfde is als een buffetkast. Niets is echter minder waar en er bestaat wel degelijk een verschil tussen deze twee kasten. Buffetkasten stonden in vroeger tijden namelijk in de keuken en waren robuust en functioneel. Ze bestonden uit deuren en laden in het onderste gedeelte en uit legplanken in het bovenste gedeelte. In de meeste gevallen was een buffetkast gemaakt van hout en waren de deurtjes niet voorzien van glas of vensters. Een vitrinekast daarentegen werd in de salon geplaatst en hierin werden dure spullen en het mooie servies uitgestald. Vitrinekasten hadden voornamelijk glazen deuren zodat de inhoud goed zichtbaar was. Tegenwoordig worden zowel de benamingen als de kasten zelf door elkaar gebruikt.

Een vitrinekast uitkiezen

Als je op zoek gaat naar een vitrinekast is het verstandig om voor jezelf na te gaan wat hierin wil tentoonstellen. Met andere woorden: hoeveel plankjes denk jij dat je nodig gaat hebben? Zitten hier grote stukken bij waardoor je tussen de planken veel ruimte nodig hebt of zijn het wat kleinere snuisterijtjes? Daarnaast is het verstandig om voor jezelf na te gaan waar de vitrinekast van gemaakt moet zijn. Het is natuurlijk wel zaak dat deze kast past in je inrichting. Vitrine kasten kunnen gemaakt zijn van metaal, MDF, dennenhout of eikenhout. Tot slot is het verstandig om te bepalen of je licht in je vitrinekast wilt hebben. Zo zijn je spulletjes mooi verlicht en kun je er op ieder gewenst moment naar kijken.

Hoe richt je een vitrinekast in?

Als je een keuze hebt gemaakt voor een vitrinekast wacht je de volgende uitdaging. Namelijk het inrichten ervan. Bedenk van tevoren goed welke spullen je een plekje in je vitrinekast wilt geven. Kies de items die je het mooiste vindt en die het meest bijzonder voor jou zijn. Bepaal of er één rustig geheel van wilt maken of dat je liever een opvallende showkast in je huiskamer wilt hebben staan. Maak het een interessant geheel waar je de hele dag naar kunt kijken door te variëren met items, hoogtes en vormen. Zet hierbij de hoogste vormen achterin en zet niet alles stijfjes op een rijtje. Je kunt de items beter in kleine groepjes bij elkaar zetten zodat de gekozen items de aandacht krijgen die ze verdienen. Waak ervoor de vitrinekast te vol te proppen. Zo zie je door de bomen het bos niet meer en dat is zonde. Hou het geheel overzichtelijk maar met een speelse touch. Op deze manier krijg je de mooiste vitrinekast inrichting!