Specialized fietsen

0
439

Specialized Bike Components is een Amerikaanse constructeur van fietsen en fietsonderdelen met als thuisbasis Morgan Hill, Californië. Specialized werd in 1974 opgericht door Mike Sinyard en maakte oorspronkelijk de Allez koersfiets en de Saquoia toeringfiets. In 1981 bracht het bedrijf als eerste een mountainbike voor het grote publiek op de markt: de Stumpjumper.

Specialized is altijd één van de toonaangevende spelers geweest op de fietsenmarkt met enkele belangrijke innovaties waaronder het drie-spaaks triatlonwiel (in samenwerking met Dupont) en de Brain-shock; een full-suspension veersysteem (in samenwerking met Fox Racing Shocks). Hun motto is dan ook "Innovate or die" (innoveer of sterf).

Specialized biedt een ruim assortiment aan van mountainbikes, racefietsen, BMX-fietsen, en touringfietsen. Daarbovenop produceert het een uitgebreid gamma van kleding, helmen en onderdelen.

Toen Filip Meirhaeghe (België) in 2003 wereldkampioen mountainbiken cross-country werd, reed hij met een mountainbike van Specialized. In 2008 deed de Zwitser Christoph Sauser hetzelfde. Specialized is sinds 2007 ook de officiële fietsenleverancier van de Belgische ProTour-ploeg Quick·Step – Innergetic. Vanaf het begin van wielerseizoen 2009 levert Specialized ook fietsen voor de ProTour-ploeg Team Saxo Bank. In 2010 overweegt Specialized Astana te sponsoren.