‘Nijmegen’ is niks, vergeleken met de Nachtmars

Bron : BNDeStem   9 maart 2009

De wandelaars hebben tijdens hun vijftien tot negentien uur durende Nachtmars door de Zuidwesthoek gedacht aan alles en aan niets.

Nachtmars

De gedachten zijn zo vluchtig dat je je die niet meer kunt herinneren" , zegt voorzitter Wil Pardon van de Thor-wandelgroep. "In een groepje worden hele wereldproblemen opgelost, om de tijd te doden." Pardon was een van de 61 wandelaars die zaterdagmiddag om vier uur op sportpark Vierhoeven in Roosendaal vertrokken voor de 110 kilometer. Twee wandelaars gingen daar van start voor de honderd kilometer.

" Sinds we de 110 lopen, is de animo voor de honderd kilometer stukken minder. Drie jaar geleden besloten we de 110 in de mars op te nemen, voor de long distance walkers."

De 110 kilometer is aantrekkelijk voor de wandelaars die speciale stempels verzamelen, die verkrijgbaar zijn bij tochten vanaf 105 kilometer.

Via grofweg Oudenbosch, Zevenbergen, Noordhoek, Stampersgat, Steenbergen, Oud Vossemeer, Halsteren, Bergen op Zoom en Wouw kwamen ze gisterochtend weer in Roosendaal aan. Bij Zevenbergen en Steenbergen sloten wandelaars aan voor hun mars over respectievelijk 80 en 50 kilometer.

's Ochtends vertrok een grote groep vanuit Roosendaal richting Wouw om de langeafstandwandelaars tegemoet te lopen.

De wandeling is vooral 's nachts gelopen, in het donker. "Daarom zetten we een route uit over voornamelijk asfalt. Oneffenheden op de grond zijn slecht te zien, zeker als je door het bos zou lopen."

De monstertocht door West-Brabant gaat ieder jaar over dezelfde route, wegomleidingen daargelaten. Bij marsen als de Bossche Honderd in Den Bosch is dat anders, daar is ieder jaar een andere route.

Wil Pardon heeft die tocht in januari gelopen. "Daarom weet ik nu dat de afstand aankan. Zolang de voeten het houden, haal ik het", zegt de Roosendaler vlak voor de start.

Een specifieke voorbereiding heeft hij dan ook niet getroffen. Na de Bossche Honderd twee tochtjes van veertig kilometer, het is het onderhouden van de conditie, meer niet. De langeafstandlopers lachen ook met de Vierdaagse van Nijmegen, waar vaak met veel heroïek over wordt gesproken.

"Dat stelt niet zo veel voor, piece of cake. 'Nijmegen' is veel meer de happening. De geoefende wandelaars vertrekken daar om vier uur 's nachts en zijn 's morgens rond elf uur binnen. Vier dagen achtereen vijftig kilometer, daar hoeft niet voor getraind te worden" , lacht Pardon.

De Nachtmars door de Zuidwesthoek verliep goed. De organisatie kreeg complimenten voor de verzorging en voor het goede 'pijlen'. De duidelijke aanwijzingen met kalk op de weg voorkomen verkeerd lopen. De honderd vrijwilligers namen de complimenten met plezier in ontvangst.

Zoals van recordhouder Mart Douven uit het Limburgse Ospel. Hij liep zijn 105e Kennedymars van tachtig kilometer. Niemand in Nederland heeft er meer gelopen. De grootste groep ging zaterdag op stap voor de tachtig kilometer, oftewel de Kennedymars.

"Het is verslavend. We hebben elkaar een half jaar niet gezien en hier komen we elkaar allemaal weer tegen. Dit was wel een van de zwaarste. Ik zat niet lekker in mijn vel, volgens mij zit er een griepje dwars."

Douven geniet ieder jaar als de wandelaars over de brug naar het eiland Tholen lopen. "Dat maakt deze mars speciaal. Plus de lange stukken vlak na het ontbijt. Die zijn vermoeiend, maar omdat je naar het licht loopt is het goed te doen."