De Eilandvijfdaagse

Hieronder een verslag van de Eilandvijfdaagse, die door Koos van der Maden is gewandeld. Dit verslag heb ik gekregen en staat ook in mijn laatste nieuwsbrief van 2010. Aan de rechterzijde van deze weblog kunt u zich opgeven voor deze maandelijkse nieuwsbrief.

VEEL LEESPLEZIER 

Na de Vierdaagse en de Strandzesdaagse was het tijd voor iets nieuws: de Eilandvijfdaagse.

Omdat er al een Strandvijf- en een Strandzesdaagse waren, kwam een zekere Eric samen met leden van de Strandvijf- en zesdaagse op het idee om een Eilandvijfdaagse te organiseren zodat de hele Nederlandse kust te bewandelen was.

Op 8 augustus was het dan zo ver. Om 14:00 uur vertrok ik naar Harlingen omdat er om 17:00 uur “ingescheept” zou worden. Bij aankomst was het al behoorlijk druk en kreeg ik de spullen die ik besteld had en de bescheiden voor de wandeltocht.

Er waren zes schepen , 2 “moederschepen” , 4 kleinere schepen en 140 wandelaars. Ik kwam op een moederschip met de toepasselijke naam “Waddenzee”. Het is een tweemaster clipper van 36 m lang en 150 ton.

Ik zag al heel wat bekenden van de strandzesdaagse die ik twee weken geleden gelopen had.

Omdat er een kabel brak waar het zwaard van het schip mee bediend werd zijn wij een uurtje later vertrokken naar Texel. Onderweg kregen wij een heerlijke maaltijd voorgeschoteld, gemaakt door de twee koks die elke dag het diner maakten.

 

Na een uurtje of vier gingen we voor anker bij Texel waarna twee kleinere schepen zich aan ons vast maakten, zodat we van het ene op het andere schip konden stappen. Van de kapitein kregen we nog instructie wat wel en niet kan/mag.

Het is niet zo dat het schip in een rechte lijn van het ene eiland naar het andere eiland kan varen. Het schip moet in de vaargeul blijven. We moesten ook precies op tijd wegvaren en aankomen i.v.m. de getijden.