Beginnen met mountainbiken

0
3305
mountainbiken

In ons drukke schema met werk, huishouden, kinderen naar school brengen en socializen met vrienden, blijft weinig tijd over voor sport. Een van de belangrijkste dingen in ons leven laten we vaak als eerste links liggen. We zeggen dan vaak dat we geen tijd hebben om te sporten, maar als er iets is waar je tijd voor moet maken, dan is het wel de zorg voor je eigen lichaam. Als ons lichaam niet gezond is kunnen we al die andere dingen namelijk ook niet doen. Een van de problemen is vaak dat we geen sport kunnen vinden die we leuk vinden. Denk eens aan mountainbiken, deze sport heeft heel veel en is erg goed voor je.

Waarom mountainbiken

De naam zegt het al, maar mountainbiken vindt zijn oorsprong in de bergen. Daar scheuren mannen en vrouwen op fietsen tussen bomen door en van hellingen af, alsof het niets is. In Nederland hebben we weinig bergen, maar mountainbikers maken gretig gebruik van de kleinste heuvels en trekken de bossen in op hun fietsen. Mountainbiken kan dus ook heel goed in ons kikkerlandje. Er zijn door de jaren heen ook steeds meer mountainbikeroutes bij gekomen. Deze vind je in de meeste toeristische gebieden. Op zo’n route kunnen mountainbikers ongestoord hun gang gaan zonder bang te zijn dat zij het pad kruisen met voetgangers. De dieren in het bos houden hier uiteraard geen rekening mee, maar dat is natuurlijk ook het leuke aan een sport in de natuur.

Waar moet je aan denken als je gaat mountainbiken

Als je deze sport oppakt zou je zeggen dat er maar één ding is waar je echt niet zonder kan. De fiets is het meest belangrijke gereedschap bij mountainbiken. De prijzen voor deze fietsen lopen enorm uiteen. De prijs van een mountainbike wordt onder anderen bepaald door het materiaal waarvan de fiets gemaakt is, het aantal versnellingen en het soort remsysteem. De keuze voor al deze dingen is uiteraard afhankelijk van waar je zal gaan fietsen, maar is ook sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

Als het om de materialen gaat, waaruit de fiets vervaardigd is, dan is er de keuze tussen aluminium en carbon. Carbon heeft als voordeel dat het lichter en stijver is dan aluminium. De stijfheid van het frame zorgt voor meer controle en voorkomt dat het frame te snel gaat slijten. Hoe meer versnellingen de fiets heeft, hoe makkelijker het wordt om te rijden op verschillende ondergronden en in verschillende situaties genoeg kracht te hebben. Bij de keuze voor het remsysteem is de keuze waar je gaat fietsen ook zeker van belang. De rem op elke fiets is belangrijk, maar op een mountainbike, waarmee je soms hoge snelheden kan bereiken in beboste gebieden, is dit nog belangrijker. Het kan het verschil betekenen tussen een close call of eindigen tegen een dikke boom.

Wat jouw keuzes ook zijn, mountainbiken is een leuke sport die goed voor je is. Tijd dus, om in actie te komen en op de pedalen te springen.