Wijncursus en Go Wine

0
307

Na vorig jaar de wijncursus over Piemontese wijnen voor gevorderden gevolgd te hebben, heb ik de smaak te pakken gekregen.  Ik ben nog altijd geen grote wijndrinker en zal dat waarschijnlijk nooit worden, maar het onderwerp heeft wel mijn aandacht gevangen.  Dus, heb ik mij deze herfst ingeschreven voor een wijncursus in Savona, deze keer voor beginners gelukkig en niet bedoeld om ons tot wijnprofessionals te bombarderen, maar om op een aangename manier iets over wijn te leren en een paar goeie wijnen te proeven. 

De cursus is nauw verbonden met de "Go Wine" organisatie (jaja, ook in het Italiaans sluipen steeds meer Engelse termen).  Zij promoten het enotoerisme in Italië o.a. door uitstappen te organiseren.  Vrijdag stelden ze op de jaarlijkse bijeenkomst hun agenda voor het komende semester voor en het klonk erg veelbelovend.  En natuurlijk is het onmogelijk om een groep Italianen samen te krijgen zonder eten en drinken.  We werden verwend met kaas en wijn, en sloten af met zelfgebakken koekjes. 

Barolo Vigna Mandorlo, F.lli Giocosa - Neive

Van de kazen is vooral de "Testun al Barolo" mij bijgebleven.  Dit is een bijzondere kaas die een aantal maanden rijpt in tonnen waarin Barolo wijn is gerijpt. Dan wordt de buitenzijde van de kaas voorzien van een laag krokante gedroogde stukjes druivenschil.  Om je vingers bij af te likken !

Dat de wijn die ik het liefste dronk een Moscato passito was terwijl er ook een Barolo op het menu stond, bewijst helaas nog maar eens dat ik geen echte wijndrinker ben.  Maar ik heb genoten en dat lijkt me uiteindelijk het enige wat echt telt.

(Natascha)