Tips om van backpacken in de kou een succes te maken

0
1961

Tijdens het backpacken gaat er een wereld voor je open. Plotseling heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Zo hoeft de reis niet altijd plaats te vinden op warme continenten als Australië en Azië. Ook in de koude gebieden van deze planeet kun je een onvergetelijke backpackreis beleven. Hierbij een aantal tips om van het backpacken in de kou een succes te maken.

Ontdek de fjorden van Groenland

Misschien is Groenland niet het eerste land waar je aan denkt om te gaan backpacken. Toch heeft dit gebied tussen de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan de reiziger veel te bieden. Zo kun je er schitterende gletsjers bewonderen. Deze ijsmassa’s bevinden zich in grote aantallen op Groenland. Ze hebben vaak een enorme oppervlakte en zien er spectaculair uit. Verreweg de bekendste gletsjer uit Groenland is het IJsford van Ilulissat. Deze ijsgigant is ruim 40 kilometer lang en 7 kilometer breed. Inmiddels heeft het zelfs een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst veroverd.

Sneeuwwit landschap in Kulusuk

Ook een hoogtepunt die je tijdens het backpacken in Groenland niet mag missen is het dorpje Kulusuk in het zuidoosten. Meteen na aankomst op deze plek voel je de kracht van de natuur. Er wonen namelijk relatief weinig mensen, maar bergen en fjorden zijn er des te meer. Het uitzicht op het sneeuwwitte landschap van Groenland is werkelijk schitterend. Vaak kun je er kilometerslange wandeltochten maken. Overigens kun je op een eenvoudige manier vervelende blaren door het lopen voorkomen. Smeer de onderkant van je voeten in met alcohol of deodorant. Op de een of andere manier houden je voeten het hiermee langer vol, en zijn blaren verleden tijd.

Trotseer koude nachten

Misschien ben je zo onder de indruk van Kulusuk dat je er graag wilt kamperen. Op die manier ervaar je de natuur op zijn mooist. In de koude gebieden van Europa kun je prima kamperen, mits je rekening houdt met een aantal zaken. Zo kan het op hoger gelegen plaatsen zeer koud worden. Zelfs in juli en augustus duikt het kwik soms onder het vriespunt. Het is dan ook aan te raden om een comfortabele en warme slaapzak mee te nemen.

Verken de natuur en steden van Noorwegen

Groenland is niet het enige land waar je als backpacker onvergetelijke dagtripjes kunt maken. Ook Noorwegen is een geliefd land onder backpackers die houden van een prachtig winterlandschap. Deze reizigers vermaken zich prima zonder zon. Zo kun je in het land prima een dagtrip maken naar prachtige steden als Oslo, Bergen en Trondheim. Of misschien verblijf je liever in de natuur. In principe kun je in Noorwegen het hele jaar door kamperen. Maar ook in dit geval is het aan te raden om voor zeer koude nachten een warme slaapzak mee te nemen.

Geen natte voeten en schoenen meer

Wanneer je gaat backpacken in koude gebieden kunnen enkele overlevingslessen handig van pas komen. Bepaalde tips maken het kamperen in de wilde natuur net even wat makkelijker. Zo kan het gebeuren dat je tijdens het backpacken in Groenland, Noorwegen of IJsland een paar natte voeten oploopt. Doe de schoenen meteen uit wanneer je de mogelijkheid hebt. Stop ze vervolgens vol met kranten- of wc papier en laat de schoenen even drogen. ’s Nachts absorbeert het papier namelijk alle nattigheid en vuiligheid. Het geeft een goed gevoel om ’s ochtends zo weer verder te lopen op volledig droge schoenen!