Eetbare plantenles

0
473

Regelmatig krijg ik in mijn mailbox informatie over allerlei cursussen voor boeren, gaande van het leren omgaan met de kettingzaag, het snoeien van notelaars tot … het leren herkennen van wilde planten en hun gebruik in de keuken.

We zijn altijd geintrigeerd door mensen die we in velden zien speuren naar lekkernijen en elke lente gaan we zelf op wilde aspergejacht.  Ondertussen kennen we ook de wilde venkel al goed, maar het leek me toch nuttig om die kennis wat uit te breiden.

En zo trok ik deze week samen met een 25-tal collega-boeren richting Cassine naar een agriturismo waar we meer zouden leren over eetbare planten.

Het werd een aangename en leerrijke dag, maar ik weet niet of ik het zal aandurven om de aangeleerde kennis ook in praktijk om te zetten.

Na het eerste deel van de les, waarbij de lerares ons allerlei planten toonde die zij rondom haar huis had geplukt, gingen we met een paar mensen even in de tuin checken of we in staat waren planten te herkennen.  We waren met 4 en ik denk dat we bij elke plant telkens 3 verschillende mogelijkheden geuit hebben, wat natuurlijk niet echt veel vertrouwen geeft.  Gelukkig volgen er nog 2 lessen, hopelijk slagen we er dan in om er iets meer van te onthouden.

Ook al kunnen we het leergedeelte niet als onverdeeld geslaagd beschouwen – ik blijf het namelijk hebben over "die met die gele bloemetjes" – het was op zijn minst een plezierig ervaring en … ook een lekkere.  Want hoe kun je leren over eetbare planten, zonder ze te eten?  Dus, na een zoektocht in de wijngaarden en een kookdemonstratie, mochten we de benen onder tafel schuiven om van al het lekkers te proeven.  Ik weet eerlijk gezegd niet precies welke planten ik allemaal heb gegeten, maar ik heb wel de lekkerste "soep" ooit gegeten.  Ik schrijf soep tussen aanhalingstekens omdat het eigenlijk niet lopend was, alle vocht was opgenomen door het brood dat erin verwerkt zat.  Maar ik kan je verzekeren: het was om je vingers bij af te likken.

De lunchpauze liep iets langer uit dan verwacht, waardoor de diavoorstelling met planten wat ingekort moest worden, maar mij hoor je daar niet over klagen hoor Knipoog.

Ik kijk al uit naar de volgende les !

(Natascha)