Alba in de kijker

0
376
Tussen het einde van de 12de en de eerste helft van de 13de eeuw genoot de Piemontese stad Alba een periode van welvaart en bouwden ze er diverse hoge torens in het centrum van de stad.  Deze torens waren prestige objecten: hoe hoger te toren, hoe rijker en hoe machtiger de eigenaars.  Vandaag de dag zijn er slechts 4 torens die nog steeds hun originele hoogte behouden hebben en deze liggen allemaal bij de Piazza del Duomo.  Niet enkel de Middeleeuwen lieten hun sporen na in Alba, tijdens de renovatiewerken van het Middeleeuwse Palazzo Marro werden Romeinse archeologische vondsten gedaan die bewijzen dat er ooit een Romeinse Tempel stond.
 
 Alba
Bron : www.ilturista.info 
 
Wandel de Via Vittorio Emanuele en Via Cavour af om de sfeer van deze karakteristieke Piemontese stad op te snuiven.  Je vindt er een heerlijke mengeling van restaurants, (wijn)bars, kledingwinkels en gourmet winkels (met o.a. allerlei truffelprodukten). 
 
Gezien Alba de belangrijkste stad in het Langhe gebied van Piemonte is, is het dan ook niet verwonderlijk dat hier vele wijn- en eetevenementen plaatsvinden, die de lokale lekkernijen zoals Barolo en truffels in de kijker zetten.  Ook zijn er vele muziek- en filmevenementen die het hele jaar door plaatsvinden.
 
 
Alba
 
Tijdens een eerste bezoek aan Alba raden we je aan om te vertrekken aan Piazza San Paolo richting Piazza Savona, waar Via Vittorio Emanuele II in uitkomt, die is de hoofdstraat waar de meeste winkels zich bevinden.  Voor je op het einde van Via Vittorio Emanuele II links afslaat om onder de overdekte gaanderijen van Via Cavour te wandelen, kom je op Piazza Risorgimento / PIazza Duomo, met zijn Middeleeuwse stadhuis en Kathedraal San Lorenzo.  Er blijft weinig over van de originele kathedraal, gebouwd tussen 1486 – 1517 en in zijn plaats staat een neo-gothische kathedraal, gebouwd in de 19de eeuw.  Op deze piazza vind je ook het Bureau van Toerisme. 
 
Via Cavour is een kort straatje, sla ook eens af richting Piazza E. Pertinace, een leuk, klein pleintje waar je op zaterdag een bio-boerenmarktje kunt bezoeken.
 
 
Hou er rekening mee dat de meeste winkels in Alba sluiten tijdens de siesta en op maandag, dus wil je winkelen dan kom je van dinsdag tot zaterdag voor 12.30 of na 16.00.
  
Neem een aperitief op één van de buitenterrassen en geniet van het zicht op de winkelende locals die hun dagelijkse "passeggiata" doen om te zien en natuurlijk ook gezien te worden.   
 
(Natascha)