Activiteiten september 2014

0
325

De laatste ‘volle’ seizoensmaand, de laatste zomermaand, maar niet de laatste activiteitenmaand, vanaf september tot november zijn er in ‘ons’ Piemonte allerlei wijnfeesten wegens de oogst in september, is er uiteraard de witte truffelbeurs in Alba en kun je overal wild geplukte paddenstoelen en ander lekker wild eten.

Deze maand alvast het volgende :

Ons buurdorp Spigno begint het eerste weekend met hun vierdaagse feest ‘Settembre Spignese’ met de ondertussen klassieke ingrediënten: muziek, dans en lokale specialiteiten.

Tijdens hetzelfde weekend van 6 en 7 september zijn er 2 leuke antiek en brocante/rommelmarkten, een grote in Savona en een gezellige in Finalborgo, het middeleeuwse ommuurde stadje op amper 2 km van de kust. Ook de markt van Nizza Monferrato op 21 september of die van Asti op 28/9 zijn de omweg waard.

Vanaf vrijdag 12 september start dan de eerste grote wijnbeurs van het seizoen, Douja d’Or in Asti, 10 dagen het beste uit de streek proeven in een stad die op zich de moeite van een bezoekje waard is.

In Acqui Terme (30 minuutjes auto van onze agriturismo) wordt er op zaterdag 13 september ‘ernstig’ gefeest met La Festa delle Feste, alle lokale pro loco’s uit alle omringende dorpen komen dan aan een eigen stand hun eet- en drinkspecialiteit voorstellen, het is als het ware tien dorpsfeesten onder het dak van één stad, lekker en speciaal. Op hetzelfde moment doen ze daar in Acqui ook een Show del Vino met een voorstelling van de ‘nieuwe’ wijnen.

De meer sportieve bezoeker kan diezelfde dag richting kust waar in Arenzano een internationaal wandelevent gepland staat. Of nog ‘straffer’, op 28/9 in Santo Stefano Belbo de Trail del Moscato proberen, een heuse marathon.

Vanaf het einde van de maand start dan het witte truffelseizoen, Millesimo geeft de aftrap, op 27 september is het daar nationaal truffelfeest.

Een ‘must’ is op 21 september de Palio d’Asti, een middeleeuws paarden’gevecht’ tussen de oude wijken van het historische centrum.

Ook Canelli (met zijn ondergrondse wijntunnels als Unesco monument) kan niet onderdoen en organiseert op 28 & 29 september "Citta del vino", zelfs als je geen Italiaans begrijpt zal je vast wel de bedoeling snappen, wijn, wijn en nog eens wijn

Herfst in Piemonte is dus echt wel de moeite waard!

(Nicolas)