Activiteiten juni 2012

0
578

Vanaf deze maand breekt de feestgekte echt uit in onze streek, elk weekend is er wel één of ander dorpje dat zijn plaatselijke specialiteit viert door middel van eet- en dansavonden, al dan niet gecombineerd met tentoonstellingen, volksspelen, wijnproeverijen, workshops, wandelingen ….

En alweer moet ik starten met onze eigenste ‘metropool’ Merana waar maar liefst gedurende 2 weekends (6 juni en 14 juni) of 6 avonden zang en dans op het programma staan, aangevuld met heerlijke ravioli of anders calamari of kikkerbilletjes. Niet onbelangrijk is natuurlijk de extra attractie van Natascha aan het werk te zien als tafelafruimster, Knipoog.

Eerder is er dit weekend in Montaldo (grensdorpje van Merana) een gelijkaardig feestje met als leuke extra de samenkomst op zondagochtend van oude Fiat 500 en andere klassiekers uit lang vervlogen tijden, altijd de moeite om te zien. Eén dag vroeger is er al in Piana Crixia (een ander buurdorp) een samenkomst van oldtimers, je ziet, bruisend buurtje hier hé!

Het zal moeilijk kiezen worden dit weekend want in de ’hoofdstad’ van onze plaatselijk DOC geitenkaas, de robiola, Roccaverano gaat de Sagra del Polentone door. Uiteraard zul je er de beroemde kaas in alle mogelijke variëteiten vinden maar nu dus ook polenta, een andere streekspecialiteit op basis van maïsgriesmeel.

Alsof het niet op kan viert Roccaverano op 24 juni tijdens la ‘Fiera Carretesca ai sapori di Robiola’ nog eens hun kaas op zich. Elk excuus is hier goed voor een extra feestje.

Op zondag 10 juni is er in Celle Ligure (leuk kustplaatsje) : ‘Celle in Bancarella’, overal markt en kraampjes of anders in Nizza Monferrato ‘Corsa delle Botti / Monferrato in Tavola’, een tweedaagse waar maar liefst 15 verschillende dorpen op één plein hun eigen lekkernij komen voorstellen, alsook wijnen kunnen geproefd worden terwijl enkele plaatselijke helden een eeuwenoude traditie verderzetten, zijnde een soort race met rollende wijntonnen. 

En het tweede weekend van Merana is er tevens feest in Dego (10 kilometer verderop) met op zondag een enogastronomische wandeling van 3 of 13 kilometer met verschillende stops waar je wijn kan proeven of lokale specialiteiten voorgeschoteld krijgt. Dergelijke wandelingen zijn meestal goed georganiseerd en vallen bij iedereen in de smaak.

Tijdens datzelfde weekend (16 en 17 juni) kan je naar Canelli voor de ‘Assedio di Canelli (Historic Event)’ waarbij de ganse stad wordt terug getoverd naar de middeleeuwen en waar je dan ook kunt eten en drinken als in de middeleeuwen, zeer bijzonder. 

Voor de wijnliefhebbers is het misschien wel interessant om weten dat op zondag 3 juni  in Barolo de ‘Presentazione Ufficiale del Barolo DOCG 2008’ doorgaat, een ideale gelegenheid om dit godendrankje onbeperkt te mogen proeven. 

Na al dat eten en drinken kan een fikse fietstocht of wandeling vanaf onze agriturismo mogelijks ook wel enig nut hebben, Lachend

(Nicolas)