Pesten op school: Wat doe je er tegen?

0
1091

Met de recente aandacht voor pesten op school en de incidenten waarbij scholen pestkoppen toestaan andere kinderen te beschimpen en te intimideren, maken veel ouders zich zorgen over de veiligheid van hun kind op school. Wat doe je tegen pesten op school?

Pesten komt veel voor

Als je je zorgen maakt over pesten op school, ben je echter niet de enige. Duizenden ouders en voogden hebben al hun verhaal gedaan over de veiligheid van hun kind op school. De waarheid is echter dat pesten op school niet alle kinderen op dezelfde manier treft. Sommige kinderen zijn meer het doelwit dan andere.

Recht van spreken

De meeste incidenten van pesten op school spelen zich af tussen leerlingen. Als ouder hebt u een speciale band met de leerkracht en de schoolleiding van uw kind. Hoewel de leerkrachten en de schoolleiding het volste recht hebben om een hoger niveau van respect en privacy te verwachten, heeft jouw kind het recht om gerespecteerd te worden en zich veilig te voelen op het schoolterrein. Het is het recht van jouw kind om gehoord te worden. Als het pesten echter doorgaat, of als het pesten zo ernstig is dat het kind niet meer naar school kan, heeft jouw kind het recht om het pesten te melden.

Wat is pesten en wat doe je er tegen?

Pesten kan worden gedefinieerd als het opzettelijk (al dan niet opzettelijk) veroorzaken van schade of ongemak bij een andere leerling door middel van verbale, non-verbale, fysieke of emotionele middelen. Pesten kan fysiek, mentaal, verbaal, emotioneel of psychologisch van aard zijn. Het kan worden gepleegd door middel van verbaal geweld, schriftelijk geweld, sociaal geweld, geweld op sociale netwerken of online geweld. Uiteindelijk is pesten een gedrag dat geen grenzen kent en dat moet worden aangepakt op de manier waarop het het kind het meest treft.

De rol van jouw ouder

Als ouder is het jouw rol die van een schild om jouw kind te beschermen tegen het pesten. Veel kinderen denken dat ze immuun zijn voor pesten en laten het pesten daarom op zijn beloop. Dit is niet juist. Pesten kan gebeuren tijdens het slapen, tijdens het spelen, tijdens schooltijd en tijdens het huiswerk maken. Je als uw kind het slachtoffer is geworden van pesten, proactief handelen en het pesten stoppen. Zodra u het pesten stopt, zal uw kind al zijn vermogens, inclusief zijn verbeelding, overuren laten maken om te vertellen wat er met hem of haar is gebeurd.

Geef de ruimte aan emoties

Je moet jouw kind woorden geven om zijn emoties te uiten. Als je dit niet kunt, of als uw kind niet de vaardigheid heeft om emoties te beheersen en met het pesten om te gaan, dan moet je jouw kind helpen om te leren omgaan met het pesten en het te verwerken. Moedig jouw kind ook aan om een verband te leggen tussen het pesten en de andere pestsituaties die het kind heeft meegemaakt. Dit is belangrijk om uw kind zelfbeheersing bij te brengen.