Weet wie wat is.

0
337

Niet ver van de Rietorchideeën zag ik een echtpaar Fuut (Podiceps cristatus) die bezig waren met hun baltsritueel. Het baltsgedrag van Futen is erg spectaculair en ingewikkeld: beide vogels zwemmen met gestrekte hals naar elkaar toe en rijzen met de borsten uit het water geheven tegen elkaar op. De vogels schudden hierbij met de kop, schijnpoetsen en bieden elkaar plantenmateriaal aan. Om de paarvorming te bevorderen maken ze samen het nest. Om het spektakel meer kracht bij te zetten maken ze er ook nog eens aanhoudend luid Kek-kek-kek geluid bij. Helaas zagen de Futen mij en eentje besloot weg te duiken en de andere ging zwemmend op een grote afstand een beetje af tasten wat ik eigenlijk wilde. Ik ging rustig zitten en plukte, zonder direct naar de Fuut te kijken, wat gras. Ik zie de Fuut denken: "Wat een rund. Die kan nooit gevaarlijk zijn!". Na een tijdje observeren schudde de Fuut de spanning van zijn lijf en kwam gelukkig weer dichterbij.

Altijd leuk als dit lukt en kon ik zo een paar leuke plaatjes maken. Hun nestbouw is al goed gevorderd. Het drijvende nest wordt vaak verankerd aan Riet maar als ze kunstmatige vlotjes krijgt aangeboden maken ze er ook graag gebruik van. Doordat de poten vrij ver naar achteren op het lichaam staan, kan de Fuut zich niet zo gemakkelijk lopend over het land voortbewegen. De poten hebben geen zwemvliezen zoals een eend maar zwemlobben die ook dienst doen als roeispanen. Nesten worden daarom bij voorkeur dicht maar toch verborgen langs de waterkant gebouwd. Zo van dichtbij zijn de donkere oorpluimen duidelijk te zien en geven hem een karakteristiek uiterlijk. Ook de uitzetbare, roodbruine en zwarte kraag eromheen die opgericht staat bij het baltsritueel is prachtig om te zien. Zijn onderkant is wit, van boven is hij donker overgaand in roestbruin.

Tussen het wijnrode oog en snavel zit een zwarte streep. De jongen zijn zwart-wit gestreept en vaak maken zij een ritje achterop de rug van hun ouders. Maar zover is het nog niet. De krielkip-grote eieren moeten nog worden gelegd. Een zeer kenmerkende eigenschap van de Fuut is de mogelijkheid om redelijk lange afstanden onder water zwemmend af te leggen. Het torpedo-achtige lijf van 46 tot 51 cm lang en met als aandrijving de poten ver achter het lichaam leent zich hier uitstekend voor. Een Fuut leeft van visjes (2-10 cm), die onder water worden gevangen door ze te achtervolgen. Dit gebeurt door onder water te duiken, en tot zo'n halve minuut onder water te blijven. Een Fuut kan zeker 8 meter diep duiken. In zeer helder water wordt soms vanaf de oppervlak gejaagd, dan kijkt de Fuut met de kop onder water op zoek naar prooi. In de broedperiode, die 23 tot 25 dagen duurt kan de Fuut door de rui minder goed vliegen, waardoor hij kwetsbaarder wordt voor verstoringen in zijn leefomgeving. Gelukkig zijn er aan de Weerwater rustzones waar je niet mag waterskiën, of andere water gebonden activiteiten mag beoefenen. Ik neem voorzichtig weer afscheid van deze mooie vogel en zie dat de partner Fuut ook weer aan komt duiken en biedt de ander een visje aan. Mannetjesfuten en vrouwtjesfuten zijn elkaars spiegelbeeld. Wie wat is, weet alleen de Fuut zelf.