Straatree.

0
320

Het is aardig bewolkt in de middag maar droog weer dus dan ga ik ondanks de spierpijn er even op uit. Terwijl ik op mijn stalen ros via de oprit over "mijn" straat fiets zie ik net buiten het dorp een Ree (Capreolus capreolus)  grazen in een hooilandje. Zo kom ik niet ver en dat hoeft ook niet. Voorzichtig stap ik af en loop via de oprit van een alleenstaande woning richting het Ree. De mensen die hier wonen ken ik dus dat zullen ze wel niet erg vinden dat ik even hun terras leen. Ik sluip door de tuin om nog iets dichterbij te komen. Zo nu heb ik geen storende borderplanten voor de lens. Nu zie ik dat het een volwassen hinde is. In hetzelfde hooiland staan ook twee Nijlganzen maar die storen zich gelukkig niet aan mij, ze hebben het te druk met hun tweeën. Uiteindelijk vliegen ze weg. Het Ree kijk nog niet eens op. Ben je net lekker bezig gaat de mobiel af….chips…Laat dat net een trouwe lezer uit Amsterdam zijn! " Sorry, ik ben met een Ree bezig, ik bel je zo terug".

Het Ree keek even op maar gelukkig ging ze weer verder grazen. Leuk dat hij me belt maar de wijze les is dat je de mobiel moet uitzetten als je Reeën fotografeert ongeacht wie er aan de andere lijn krijgt. Maar goed, bij Reeën vindt ik grazen een groot woord. Koeien grazen met hun tong alles voor hun neus weg. Door ze iets langer te observeren zie je dat een Ree niet voor de massa gaat zoals een koe maar meer voor de kwaliteit gaat.

De Ree is een echte knabbelaar: ze eet bramen, bessen, twijgen, scheuten, knoppen en loten van struiken en bomen. Maar ook bloemknoppen van kruiden, grassen, bladeren. In de herfst worden er ook eikels, noten en paddenstoelen aan hun menu toegevoegd. Ze zijn vrij selectief en eet enkel de meest voedzame delen van een plant. Tussen eten en herkauwen zit meestal zo'n één (in de zomer) tot twee uur (in de winter). De Ree is voornamelijk in de schemering actief. Van september tot april is hij voornamelijk 's nachts actief. Van mei tot augustus is hij ook meer overdag actief, en in gebieden waar hij niet wordt verstoord laat hij zich ook meer overdag zien.

Het is prachtig om foto's te maken en heb haar van alle kanten kunnen fotograferen zonder ze te verstoren en dat wil ik zo laten, dus besluit ik maar om weer verder te gaan. Het valt niet mee om een keuze te maken van bijna 40 plaatjes maar het is gelukt. Eenmaal op de fiets bel ik even terug: "Daar ben ik weer, roept U maar, ik ben klaar met mijn Straatree".