Zal Steven B. Smith’s aangekondigde inleiding politieke filosofie veel Spinoza bevatten?

0
76

Een paar dagen geleden maakte het nieuwsblad van de Yale Universiteit (weer eens) bekend dat professor Steven Smith heeft aangekondigd te zullen stoppen met zijn introductiecursus politieke filosofie. Tevens maakte hij bekend dat zijn boek met de voorlopige titel "Political Philosophy from Athens to America," dat gebaseerd is op deze inleidingscursus, door Yale University Press is geaccepteerd en op de rol staat voor september 2012.

Ik ben benieuwd hoeveel van Spinoza’s politieke theorie in deze inleiding zal blijken verwerkt te zijn. Dat mag je verwachten gezien zijn boeken Spinoza: Liberalism and the Jewish Identity (1997), Spinoza’s Book of Life: Freedom and Redemption in the Ethics (2003) en Reading Leo Strauss (2006). Het zou uiteraard van groot belang zijn dat een inleiding politieke filosofie beschikbaar komt waarin behoorlijk aandacht wordt gegeven aan die van Spinoza. Zo ruim is dat soort overzichten volgens mij nog niet gezaaid.              [foto van hier]

In het verlengde van de vorige blogs over Spinoza’s betekenis voor de joodse identiteit, neem ik hier twee reviews op van Smith’s boek Spinoza, Liberalism, and the Question of Jewish Identity.