Zal Spinoza voorkomen in komende NTR/VPRO-serie De Gouden Eeuw?

0
472

Wat is in tijden van crisis mooier dan veel aandacht hebben voor onze Gouden Eeuw? Toen het zo erg goed ging met Nederland? Althans tot het rampjaar en de moord op de gebroeders De Witt in 1672, door de “Ultimi barbarorum” zoals Spinoza, naar we van Leibniz weten, de verantwoordelijken voor die moord omschreef. Daarna ging het bergafwaarts. Die Gouden Eeuw, zoals over de 17e eeuw in de 19e eeuw verzonnen werd, lijkt wel meer in de belangstelling dan ooit.

Van 11 oktober 2012 tot en met 5 mei 2013 zal Museum Boerhave de tentoonstelling brengen: Leydse weelde, Groene ontdekkingen in de Gouden Eeuw. [Zie hier]

Van 15 oktober 2012 tot en met 17 mei 2013 gaat in de Ritman Library te Amsterdam de tentoonstelling Alchemie aan de Amstel: Over Hermetische Geneeskunst in de Gouden Eeuw. Daarin zal ook materiaal te zien zijn van arts en alchemist Theodoor Kerckring, die bekend is als anatoom én als medeleerling van Benedictus de Spinoza aan de Latijnse school van Franciscus van den Enden, die later Kerckrings schoonvader zou worden. [Zie hier]

TV-serie De Gouden Eeuw
En op dinsdag 11 december zal de eerste aflevering van start gaan van weer een groot en prestigieus project waaraan op de geschiedenisafdeling van NTR en VPRO al bijna twee jaar wordt gewerkt: De Gouden Eeuw – om 20:30 uur op Nederland 2.
Hans Goedkoop, bekend als presentator van Andere Tijden zal in 13 afleveringen van 40 minuten op zoek gaan naar het historische én actuele verhaal van de Gouden Eeuw. Daarnaast zendt Z@PP de juniorversie Welkom in de Gouden Eeuw (NTR/VPRO) uit.