Wereldpremière musical "Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw" op 21 febr. 2013

0
51

Welke Spinozafan heeft niet ook gelezen over het toch enigszins mysterieuze levensverhaal van Maria Nuñez? De mooie schone die deel uitmaakte van de eerste stroom Portugese vluchtelingen die eind 16e eeuw naar Amsterdam kwamen?

Op 21 februari 2013 zal de wereldpremière plaats vinden van de musical “Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw” in de Synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente van Amsterdam. Daarna gaat de musical naar Amersfoort, Bilthoven, Arnhem, Groningen, Baarn en Amstelveen. Zie www.marianunez.nl/

Frans Lavell, creative director van het Muziektheater Maria Nunez en schrijver van het stuk, publiceerde vandaag op historici.net een uitvoerig essay over zijn fascinatie: "Maria Nuñez, asielzoekster in onze Gouden Eeuw." Hij raakte in haar leven geïnteresseerd n.a.v. het boekje dat hij ooit op een markt in Parijs vond: Henry Méchoulan, Être Juif à Amsterdam au temps de Spinoza, [Paris, Albin Michel, «Présences du judaïsme», 1991].

In dat historici-stuk loopt hij alle mythes die over haar de ronde deden na. En uit die mythes ontstond dus deze musical.