Welkom aan de vele Amerikaanse bezoekers

0
55

Zoveel bezoekers van dit Spinozablog? Uit de Verenigde Staten van Amerika? Gisteren waren er, zoals het icoontje van Onestat aan de onderzijde van dit blog laat zien, 488 unieke bezoekers van dit weblog. Daarvan kwam 58% uit de VS. Dat is geen toevallige score, want het is al een tijd zo en ruim 60% gebeurt vanuit een zgn. bookmark – dan heeft men het adres van dit blog op z’n pc als favoriet onthouden.

Toen ik een paar weken geleden na lange tijd weer eens naar de statistiek keek waren er de laatste hele dag meer dan 800 bezoekers geweest, merendeels uit de VS. Ik schrok ervan: wat kon dat betekenen? Daarna liepen de aantallen wat terug, maar meestal ligt tegenwoordig het aantal dicht bij de 500 per dag. Het lijkt dus dat er grote belangstelling is voor nieuws en discussies over Spinoza vanuit de hele wereld – de VS vooral. En dat voor een in het Nederlands geschreven blog, waarop alleen in citaten wel wat Engels voorkomt. Maar met behulp van vertaalmodules als van Google en Bing bekijk ik zelf ook Italiaanse en Spaanse sites.

Hieronder laat ik enige figuren van vorige week zien ie dit verschijnsel illustreren en vastleggen. Opmerkelijk is nog dat de bezoeken niet gelijkmatig over de dag verdeeld zijn, maar op sommige tijdstippen ineens grote pieken vertonen. Alsof er ineens collectief afgesproken wordt gekeken. Of dat iets is waar ik me zorgen over moet maken, weet ik niet.