Weer tipje van de sluier van Rudolf van den Berg’s Spinozafilm

0
45

Een kleine aanvulling op het blog van 18 april 2011 dat toen het laatste nieuws gaf en terugverwees naar eerdere blogs over de aangekondigde Spinozafilm, waarin Ramsey Nasr de rol van Spinoza zal vertolken.

Op de website van Rudolf van den Berg wordt weer een tipje van de sluier opgelicht. Volgend jaar zal de film gedraaid worden en verwacht wordt dat hij tegen Kerstmis 2013 kan worden uitgebracht.

Vorige maand plaatste hij op zijn site een synopsis van de film. We lezen over Spinoza’s “Uncle Uri”, hoe niet het lekenbestuur, de Mahamad, maar rabbijn Moreira Bento anathema verklaart. We vernemen van de grote levensvragen die hem bezighouden. Hij en z’n vrienden worden aangevallen door een groep orangisten, en Johan de Witt weigert gehoor te geven aan een appèl dat predikanten op hem doen om de afvallige jood en atheïst te stoppen. Intussen blijft Spinoza schaven aan zijn boek over ‘het ware goed’ dat de mensheid verlichting kan brengen. In 1675 is de Ethica compleet en wordt de tekst gezet, maar zijn vriend Rieuwertsz wordt wreed aangevallen door een kliek fanatici en orangisten. Spinoza smijt woedend de bak met loden letters op de grond en trekt het werk terug. Als het boek later postuum wordt gedrukt draagt het uit voorzichtigheid niet de naam van de drukker, maar wel die van de schrijver, die nu immers voor alle eeuwigheid buiten het bereik van de kerkelijke en wereldlijke gezagsdragers is.
De film wil overdragen dat Spinoza vanwege zijn onorthodoxe ideeën de meest gevreesde paria van de Gouden Eeuw en een belangrijke voorloper van de Verlichting werd.