Weer boek zonder Spinoza – zelfs in een "Ethics" als dit recente van Erik Wielenberg

0
23

Weer moet ik maar weer eens mijn verbazing erover uitspreken dat in een boek met onderstaande titel de naam van Spinoza niet voorkomt. Ik kom op het boek via het review in de NDPR en verbaasde me er al over dat daarin naar Spinoza niet verwezen werd. Dus ging ik even kijken naar het boek zelf en ook daaruit geeft books.google geen enkele hint op de naam Spinoza. Wel gaat het uitgebreid over de 'Cambridge Platonist' Ralph Cudworth (1617—1688) die zich wel met Spinoza bezighield en waarschijnlijk met het oog op hem het zgn antieke begrip Hylozoïsme muntte (cf. blog)

Erik J. Wielenberg, Robust Ethics: The Metaphysics and Epistemology of Godless Normative Realism. Oxford University Press, 2014 – books.google 

Niet dat ik vind dat Spinoza een 'normatief realisme' zonder God zou voorstaan en daarom ook in dat boek zou moeten voorkomen; uiteraard niet. Maar voor een goed contrast moet je niet alleen vergelijken met de standaard theïstische normatieve ethieken, maar ook met Spinoza. Ralph Cudworth zelf zag dat goed in.