Weekje Barchem, in het Woodbrookershuis

0
249

Vanmiddag heb ik, Stan Verdult, vaste blogger van spinoza.blogse.nl, mijn verslag van de Spinoza-studieweek in Barchem op internet geplaatst. Aan het eind van dat blog (zie hier) plaatste ik zelfs mijn foto met daarbij het commentaar dat ik er wat ernstig op kijk, "maar waarschijnlijk kijk ik zoals ik meestal ben…" – en zo schrijf ik ook. Dat anderen het weer anders doen, blijkt uit het verslag dat Kees Bruijnes me van vanavond toezond. Graag plaats ik het hier omdat ook ik een wat luchtiger toon zeer wel kan appreciëren… 

De Gelderse Achterhoek.

Ieder jaar gaat een groepje mensen vanuit heel Nederland naar de Achterhoek, naar Barchem bij Lochem. Ik ben er ook bij en daarom kan ik het hier navertellen. We komen aan in het Woodbrookershuis waar de koffie klaar staat, de boeken klaar liggen en de Professor alvast zijn keel schraapt voor het eerste college van de week.

Professor Piet Steenbakkers vertelt over zijn bemoeienissen de afgelopen maanden met het in het Vaticaan opgedoken Latijnse handschrift van de Ethica van Spinoza. Het was spannend zo’ n gaaf oud handschrift uit 1675  te bestuderen en aan de Europese pers te tonen. Het Vaticaan werkte er voortvarend aan mee hoewel deze teksten nou niet bepaald het Rijke Roomse Leven helpen bevorderen.