Wanneer is de bewering waar dat artikelen vrij gedownload kunnen worden?

0
54

Op de laatste ochtend van de VHS-zomercursus in 2010 in het Woodbrookershuis te Barchem (zoals de naam toen nog luidde), kregen we een college van (toen nog) hoofddocent filosofie aan de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte van de Universiteit van Antwerpen, dr. Willem Lemmens. Het ging over Spinoza en David Hume. Voor de verschillen die hij tussen hen zag verwijs ik naar mijn blog erover. Vervolgens besteedde hij vooral aandacht aan Spinoza’s passieleer. Hij zegde ons een artikel van zijn hand toe over Spinoza en Hume. Ik weet dat zo zeker, daar ik degene was die daarom vroeg. We zouden het via de VHS ontvangen, maar het kwam niet, ook niet nadat ik later de leiding van de cursus nog eens op die toezegging wees.

Vandaag, tweeënhalf jaar later, lees ik op de website van Spinoza in Vlaanderen dat hij gepromoveerd is tot professor:

“Professor Willem Lemmens doceert aan de Universiteit Antwerpen. Hier vindt men zijn persoonlijke pagina bij de UA, met onder meer zijn academische bibliografie. Enkele artikels van hem kan men hier vinden. Ze handelen over Spinoza en over Hume en kunnen vrij gedownload worden.”

De tweede link brengt je naar een pagina op academia.edu, waarop je als je een artikel aanklikt, het op je beeldscherm kunt lezen, maar niet kunt downloaden; daarvoor heb je een inlogcode nodig. Als ik de downloadbutton aanklik, krijg ik een donkere waas over de pagina. Eénmaal werd mij om een Facebookcode gevraagd, maar ik doe niet aan Facebook.

Ik beschouw dat niet als vrij downloaden. Kortom, na tweeënhalf jaar, kan ik nog steeds niet bij die artikelen!