Wandeling bij koud weer: tips om je goed voor te bereiden

0
2770
wandelen in de sneeuw

Houd je van wandelen? Dan laat je je hoogstwaarschijnlijk niet tegenhouden door het weer. Het is mooi om bij alle weersomstandigheden een flinke wandeling te kunnen maken! Zo ook als het koud is. In de herfst en winter, wanneer het kwik daalt, kun je er nog prima op uit trekken. Als je maar aan de juiste voorbereidingen denkt!

Warme kleding aan

Het is uiteraard van belang om je warm te kleden tijdens een wandeling bij lage temperaturen. Hoewel je wel een beetje opwarmt van de beweging, kun je alsnog veel kou voelen tijdens de wandeltocht. Pak jezelf daarom lekker in! Comfortabele truien heren zijn een goede keuze. Hierin kun je je vrij bewegen: een trui zit daarom misschien nog wel beter dan een jas. Is het echt heel koud? Dan kun je beide kledingstukken dragen: zowel een trui als een jas. Als je juist verwacht dat je nog wat zult opwarmen, kun je voor een kledingstuk kiezen dat je zowel dicht als open kunt dragen. Een vest heren is bijvoorbeeld goed passend. Je kunt het vest aan het begin van de wandeling dicht laten, om het later open te maken. Ga het liefst voor een warme stof, zoals wol. En draag daaronder een goede broek, waar geen gure windvlaag doorheen kan komen. Kwalitatieve wandelschoenen en -sokken maken je outfit af.

Start in een rustig tempo

Als het erg koud is buiten, kun je sneller blessures oplopen. Het is belangrijk om je spieren goed warm te krijgen. Je kunt thuis voor vertrek al wat rek- en strekoefeningen doen. Begin de wandeling in een rustig tempo, zodat je spieren langzaamaan kunnen opwarmen. Het is zaak om niet direct te hard van stapel te lopen. Als je na verloop van tijd voelt dat je goed warm bent geworden, kun je het tempo versnellen.

Oppassen bij gladheid

Tijdens de koude maanden van het jaar kan het ook gladder zijn. Zeker als er sneeuw ligt of als het heeft gevroren, is dit iets om op te letten! Zet kleinere en voorzichtigere stapjes op gladde ondergronden. Zo voorkom je dat je uitglijdt. Het kan verder helpen om schoenen te dragen met een robuust profiel: daarin heb je meer grip op de ondergrond.

Voldoende eten en drinken meenemen

Hoewel de kans vrij klein is, kan het zo zijn dat je even vast komt te zitten en niet direct verder kunt lopen. Met name bij sneeuwval is dit een mogelijkheid. Zorg in ieder geval dat je altijd wat te eten en te drinken bij je hebt, zodat je even vooruit kunt. Denk aan wat water en een paar boterhammen. Ook warme drank kan comfortabel zijn: vul een thermoskan met thee. Ken verder de route en neem een opgeladen telefoon mee, om altijd iemand te kunnen bereiken. Ook als dit niet nodig is, geeft het alsnog een veilig gevoel tijdens je wandeling.