Vraag over Spinoza gaf doorslag in de ‘Grote Geschiedenis Quiz’

0
324

Gisterenavond was op tv de finale van de NTR/VPRO 'Grote Geschiedenis Quiz 2013'. Hij vond plaats in de Zuiderkerk in Amsterdam (waar tijdelijk het geschiedenismuseum gevestigd was) en werd gepresenteerd door Joost Karhof. [Na te zien op ggq.nl)

In een, vooruit, spannende inhaalrace won het team van oppositie-parlementsleden, bestaande uit Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Paul van Meenen (D66) het van het team van bèta-wetenschappers, te weten bioloog Midas Dekkers, hoogleraar robotica Vanessa Evers en arts-schrijver Ivan Wolffers.

 

Na de acht vragen van de slotronde stonden de teams gelijk, met elk 4 punten, waarna een shoot-out vraag de beslissing moest brengen. Die vraag was: Wat deed de filosoof Spinoza voor de kost?

 

Vanessa Evers  van het  bèta-wetenschapsteam drukte wel af, maar wist het niet en ook de andere teamleden wisten dit niet, waarna de beurt naar de parlementsleden ging van wie Paul van Meenen het juiste antwoord wist: Spinoza was lenzenslijper.

En zo is Nederland weer wat te weten gekomen…