Voorstudie Spinozabeeld van Nicolas Dings

0
12

Dit beeldje van Spinoza is een voorstudie, een oefenversie, die beeldhouwer Nicolas Dings in 2008 maakte, toen hij de opdracht had gekregen voor een Spinoza-monument.

Op 24 november 2008 werd het definitieve standbeeld onthuld tegenover het Stadhuis op de Zwanenburgwal in Amsterdam, in de buurt van de geboorteplek van de filosoof.

Dit beeld van toch wel zo’n 90 cm hoog is gemaakt van aluminium. Heeft het definitieve grote bronzen Spinozabeeld kleine mussen, parkieten en rozen op zijn mantel, deze versie heeft kleine flesjes met mineralen en een aantal ronde tekeningetjes, die afkomstig zijn uit de Iconologia van Cesare Ripa, een beroemd emblemenboek waaruit veel werd geciteerd in de tijd van Spinoza. De tekeningen verbeelden onder andere de menselijke deugden en ondeugden. De grote omgekeerde trechter op zijn hoofd kan men desgewenst een betekenis toekennen (b.v. symbool laten staan voor zijn inspiraties… of voor de verspreiding van zijn gedachtegoed over de wereld), maar het is in werkelijkheid de niet verwijderde zgn. giettab of gietkanaal, een overblijfsel van het aluminium gietproces.

Het is door het Amsterdams Historisch Museum samen met het Joods Historisch Museum aankocht

[Van het weblog van het Amsterdams Historisch Museum]